Recordopbrengst voor eerste editie Austens 'Pride and Prejudice'

(belga) - Een zeldzame eerste editie van de roman "Pride and Prejudice" van Jane Austen uit 1813 heeft vrijdag op een veiling bij Lyon and Turnbull in Londen het recordbedrag van 40.000 pond (62.500 euro) opgebracht. Dat is meer dan driemaal zo veel als de deskundigen van het veilinghuis hadden geschat als opbrengst van de complete driedelige set.

De roman van Jane Austen heette oorspronkelijk "First Impressions". Zij schreef hem in de periode 1796-1797 in briefvorm.

"Ongelooflijk", zei een woordvoerder van Lyon and Turnbull tegen de BBC. Dat sloeg niet alleen op de opbrengst maar ook op de belangstelling voor de veiling. Potentiële kopers waren tot vanuit de Verenigde Staten naar Londen gekomen. Wie het boek gekocht heeft, is niet bekend.

De nu geveilde set boeken was door deskundigen van het veilinghuis gevonden in een kasteel in Schotland. Bij de voorbereiding van hun verhuizing troffen de eigenaren nogal wat zeer oude boeken aan. Zij schakelden deskundigen van het veilinghuis in om te beoordelen of er bijzondere exemplaren bij waren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud