Stan Lauryssens wint Hercule Poirot-prijs 2002

(tijdnet) - Op de Boekenbeurs in Antwerpen is woensdag de Hercule Poirot-prijs 2002 uitgereikt. De prijs beloont de beste Vlaamse misdaadroman van de afgelopen twaalf maanden. Laureaat werd Stan Lauryssens (56) voor zijn roman 'Zwarte Sneeuw'. Juryleden Fred Braeckman, Pierre Darge, Gilda De Bal, Lukas De Vos en John Vervoort lauwerden het boek onder meer omwille van de originaliteit, de branie, de spanning en de meeslepende plot. In zijn thrillerdebuut brengt Stan Lauryssens zowel romantiek, kolder, horror als melancholie.

'Zwarte sneeuw' (Uitgeverij Manteau) is de eerste politieroman van Stan Lauryssens. Het verhaal speelt vooral in Antwerpen. De kans bestaat dat er in de stad een seriemoordenaar rondloopt. Dat denkt in elk geval de moordbrigade als op korte tijd twee verminkte lijken worden gevonden. Eerst wordt uit een dok het lichaam van een travestiet opgevist. Daarna vindt de politie Roos de Moor aan een slagershaak in haar schildersatelier. Een opvallend politieteam onder leiding van de rustige en wat oudere commissaris Max Maes staat voor een raadsel.

De genomineerden voor de Hercule Poirot-prijs waren naast winnaar Stan Lauryssens ook Pieter Aspe ('De Vijfde Macht', Uitg. Manteau), Gaston van Camp ('De zaak Myrtion', Uitg. Davidsfonds), Patrick Conrad ('De Aap van God', Uitg. Houtekiet), Piet Teigeler ('Het dwaalspoor', Uitg. Houtekiet).

De Hercule Poirot-prijs is een initiatief van Weekend Knack en wil de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug te geven. Er werd een keuze gemaakt uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen tussen september 2001 en september 2002. Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar ging hij naar Pieter Aspe ('Zoenoffer'), in 2000 naar Piet Teigeler ('De zwarte dood'), in 1999 naar Jef Geeraerts ('De PG') en in 1998 was Staf Schoeters laureaat met zijn historische misdaadroman 'De Schaduw van de Adelaar'. Dit jaar werd er voor het eerst een geldprijs toegekend ter waarde van 1.240 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud