"Uniek" naslagwerk van de Belgische architectuur voorgesteld

(belga) - In het Centre Internationale pour la Ville, l'Architecture et le Paysage (CIVA) in Brussel heeft het Mercatorfonds, de Antwerpse uitgever van kunstboeken en geschiedkundige werken, dinsdag het "Repertorium van de Architectuur in België" voorgesteld. Het is een naslagwerk over de Belgische architectuur van 1830 tot heden.

"Dit repertorium is uniek", zegt Francis Strauven, die deel uitmaakt van het wetenschappelijk comité dat meewerkte aan het boek. "Geen enkel Europees land heeft een naslagwerk over zijn eigen architectuur". Met het boek willen de auteurs, voornamelijk architecten, stedebouwkundigen en (kunst)historici, ook het cliché doorbreken dat "België na de Art Nouveau op architecturaal vlak niet veel meer gepresteerd heeft".

Het repertorium bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt, aan de hand van honderden foto's, een panorama geschetst van de Belgische architectuur vanaf het ontstaan van het land in 1830 tot heden. Het tweede deel bevat een 700-tal biografieën van bekende Belgische architecten en stedebouwkundigen, alsook beschrijvingen van hun realisaties.

Aan het boek is vijf jaar gewerkt. In totaal schreven 59 mensen mee. De Vlaamse Gemeenschap, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Waalse regio maakten elk een subsidie vrij van 100.000 euro. Voor het hele boek bedroeg het budget 1 miljoen euro.

De omslag van het boek is opmerkelijk en toont een ontwerpplan van de Belgische modernistische architect en stedebouwkundige Victor Bourgeois (1897-1962) voor de gevel van een huis uit 1925 in Koekelberg. Bourgeois was een belangrijke voortrekker van de architecturale vernieuwing in België na de eerste wereldoorlog. Hij hield van strakke en zuivere vormen bij het ontwerp van zijn woningen

Het boek kwam tot stand onder leiding van Anne Van Loo, een stedebouwkundige die sinds 1993 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkt.

"Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden" is uitgegeven bij Mercatorfonds. Het boek bestaat in het Nederlands en het Frans en kost 149,90 euro. Meer info op www.mercatorfonds.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud