Van Grembergen geeft auteurs leenvergoedingen voor bibliotheekboeken

(belga) - Vlaams minister voor Cultuur Paul Van Grembergen (foto: belga) trekt 2,5 miljoen euro uit voor leensubsidies voor Nederlandstalige auteurs. Dat heeft de minister dinsdagavond bij de officiële opening van de Boekenbeurs in Antwerpen gezegd. Elke auteur van een origineel Nederlandstalig werk komt voor de subsidies in aanmerking.

"De leensubsidie is een vergoeding voor auteurs omdat hun werken in bibliotheken te ontlenen zijn", legt minister Van Grembergen uit. "Elk origineel in het Nederlands geschreven werk komt in aanmerking, of het nu fictie, poëzie of iets anders is." Ook Nederlandse schrijvers kunnen dus een leenvergoeding aanvragen. De leensubsidie is er echter niet voor vertalingen, het werk moet "in het Nederlands geboren zijn".

Op het eind van november zal de administratie van de minister de auteurs en de uitgevers zeggen "hoe ze hun deel van de leensubsidie kunnen krijgen".

Toch benadrukt de minister dat dit niet over het leenrecht gaat. Dat is immers een onderdeel van het auteursrecht, wat een federale bevoegdheid is, en moet op Belgisch niveau geregeld worden. Van Grembergen wil met zijn leenvergoeding de auteurs een tegemoetkoming geven, totdat het eigenlijke leenrecht er komt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud