Verkoop vijfde Potterboek gestart

(belga) - Enkele honderden belangstellenden zijn zaterdagmorgen in de vroege uurtjes opgedaagd in de Leuvense boekenwinkel American Book Center voor de aankoop van "Harry Potter and the Order of the Phoenix", het vijfde boek in de Potter-reeks. Op hetzelfde tijdstip als overal elders in de wereld ging precies om 1h05 de verkoop van start. Om 1h20 weerklonk aan de kassa echter reeds het signaal dat de beschikbare exemplaren uitverkocht waren.

De uitbaters weigerden exacte verkoopcijfers bekend te maken, maar het aantal exemplaren dat in deze winkel verkocht werd kan geschat worden op zo'n 300. Een aantal personen dienden onverrichterzake terug naar huis te keren met de boodschap dat wellicht tegen het einde van de week terug nieuwe exemplaren van het boek voorradig zullen zijn in de winkel. In de loop van de avond hadden actrice An Ceurvels en stemmenimitaor Dirk Denoyelle - de stem van Hagrid in de Vlaamse versies van de Harry Potter-films - de aanwezigen opgewarmd met het voorlezen uit het 4e Potter-boek en het spelen van ludieke sketches over bijvoorbeeld Harry Potter die met een GPS-systeem de uitweg zoekt uit een grot. In de winkel stonden een levensgrote Hagrid, vergezeld van slang en Harry Potter, uitgebeeld in legoblokjes. Omstreeks 1h00 mocht An Ceurvels onder grote mediabelangstelling plechtig een met een rode strik omgorde grote doos openen met daarin de eerste exemplaren van de Engelstalige versie van het nieuwe Harry Potter-boek. Dit telt 766 bladzijden en kost 22,50 euro. De Nederlandstalige versie van dit boek verschijnt pas in november. Daarnaast is er nog de geïllustreerde Amerikaanse editie die 32,50 euro kost en voorlopig nog niet in ons land verkrijgbaar.

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben vele boekhandels zaterdag reeds voor dag en dauw de deuren geopend naar aanleiding van de publicatie van het vijfde jeugdboek in de befaamde "Harry Potter"-serie.

Vele jonge lezertjes, vergezeld van vermoeid ogende ouders, hadden reeds vrijdagavond postgevat voor de boekenwinkel. Aan een zaak op het Londense Piccadilly Circus werd een file van meer dan honderd meter gesignaleerd. De fans hadden zich verkleed als personages uit de beroemde jeugdromans. Even na middernacht openden de meeste winkels de deuren.

De publicatie van "Harry Potter and the order of the Phoenix" doet de hype rond de leerling-tovenaar opnieuw toenemen. De voorbestellingen breken records. In totaal leverde de uitgever vrijdag ongeveer 2,5 miljoen exemplaren van de 768 pagina's tellende Britse editie aan boekhandels op het eiland. In de Verenigde Staten, waar ook vele winkels speciaal vroeg openden, worden in eerste instantie 8,5 miljoen exemplaren aan de man gebracht.

De Britse schrijfster J.K. Rowling lichtte de voorbije dagen een tipje van de sluier op. Zo worstelt Harry in het nieuwe boek voor het eerst met de kwalijke kantjes van de pubertijd. Hij komt in aanraking met meisjes en moet afrekenen met situaties waar elke 15-jarige jongen wel eens mee te maken krijgt. "Hij is op een jongensachtige manier in de war. Hij begrijpt niet hoe meisjes denken", aldus Rowling in een interview met de London Times.

Van de eerste vier Harry Potter-boeken gingen in totaal meer dan 200 miljoen exemplaren over de toonbank en de boeken zijn intussen vertaald in 55 talen. De boeken en de films brengen jaarlijks een slordige 4 miljard euro op. Met een vermogen van 400 miljoen euro mag Rowling zich intussen rijker dan koningin Elisabeth II noemen.

Rowling kondigde aan dat er nog minstens twee Harry Potter-boeken op de plank liggen. Deadlines zijn er niet.

19980202

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud