Advertentie

VS Naipaul stelt laatste boek voor

(belga) - Het meest recente boek van nobelprijswinnaar Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, 'Magic Seeds', zal ook zijn laatste zijn. "Mensen schrijven niet meer als ze 72 zijn. Toen ik jong was, had ik enorm veel energie, maar dat is voorbij", zei Naipaul in de krant Hindu.

Naipaul is van Indiase origine, maar werd in 1932 geboren op het eiland Trinidad, in de Caraïben. Hij ging studeren in Engeland, waar hij nu ook leeft. Veel van wat hij geschreven heeft, kwam voort uit wat hij een 'gebrek aan roots' noemde, zijn ongenoegen over de culturele en spirituele armoede van Trinidad, zijn vervreemding van India en zijn onvermogen om in Engeland voeling te hebben met de "traditionele waarden van een voormalige koloniale grootmacht".

Naipaul won de Booker Prize in 1971 en werd door koningin Elizabeth tot ridder geslagen in 1990. In 2001 kreeg hij de Nobelprijs literatuur.

"Vroeger gaven uitgevers een boek uit, en dat was het", vertelde Naipaul donderdag bij de voorstelling van het boek 'Magic Seeds' in India. "Een paar maanden later kreeg je je afschriften van de auteursrechten, die je ineen deden schrompelen van afkeer omdat het zo weinig had opgeleverd."

"Tegenwoordig is het anders... Ik denk dat ik de vroegere manier verkoos, toen boeken hun eigen weg gingen. De boeken die ik in 1957, 1958 en 1959 schreef, leven nog altijd".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud