West-Vlaanderen zet dichters op het spoor

(tijdnet) - Donderdag 30 januari is in Vlaanderen en Nederland uitgeroepen tot Gedichtendag. Naar aanleiding daarvan spoort een collectief van West-Vlaamse poëten vijf dagen eerder, op zaterdag 25 januari, door hun eigen provincie. In vier stations lezen de dichters voor uit eigen werk.

"Poëzie moet uit haar boeken treden", zo schreef Ivo van Strijtem ooit. Gedichtendag is een uitgelezen moment om wat literair stof te laten opwaaien. Overal te lande worden lezingen en voordrachten georganiseerd, maar in West-Vlaanderen pakt men uit met een primeur: Dichters op het spoor. Veertien auteurs uit de provincie interpreteren dat vers van Van Strijtem nogal letterlijk en nemen op zaterdag 25 januari de trein. Ze reizen van Kortrijk naar Oostende, van Brugge naar Roeselare. In de hall van deze stations brengen zij poëzie. Een originele locatie voor een origineel project.

"Iedereen is hard bezig in zijn eentje, in zijn eigen schrijfkamer, in het beperkte kringetje van poëzieliefhebbers. We vonden het tijd worden om eens iets van ons te laten horen. Letterlijk. Gedichtendag lijkt ons het geschikte ogenblik om naar het brede publiek toe te stappen. Als groep. Als Dichterscollectief West-Vlaanderen", zo verduidelijkt mede-initiatiefnemer Toon Vanlaere.

Dichters op het spoor is effectief honderd procent West-Vlaams, want naast Toon Vanlaere (Pittem) komen ook alle overige dichters uit eigen provincie: Magda Castelein (Aarsele), Gilbert Coghe (Rumbeke), Patrick Cornillie (Lichtervelde), Maarten Crappé (Zedelgem), Alain Delmotte (Kortrijk), Joris Denoo (Heule), Gie deVos (Kortrijk), Paul Rigolle (Wingene), Willy Spillebeen (Menen), Achilles M. Surinx (Kortrijk), Jan van der Hoeven (Brugge), Shalini Van de Steene (Wingene) en Jan van meenen (Kortrijk). Het project kan rekenen op de steun van het provinciebestuur en de NMBS.

De dichters lezen op zaterdag 25 januari voor uit eigen werk en aan de treinreizigers worden poëzie-pamfletten uitgedeeld. De poëzie wordt muzikaal ondersteund door de jonge accordeoniste Veerle Tieghem. Gratis te zien en klokvast te horen in de stationshall van Kortrijk vanaf 10u10, in Oostende vanaf 11u50, in Brugge vanaf 14 uur en in Roeselare vanaf 15u45.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud