Zep wint Grote Prijs stripfestival Angoulème

(belga) - De Grote Prijs van het 31ste internationaal stripfestival van Angoulême gaat dit jaar naar de 36-jarige Zwitserse tekenaar Zep, de geestelijke vader van het megapopulaire stripjongetje Titeuf.

Met Zep heeft de jury gekozen voor een complete tekenaar - een symbool voor generaties jonge auteurs - die met de spontane droge humorreeks Titeuf buitengewoon hoge verkoopcijfers kan voorleggen. Bovendien wil de jury met de keuze van Zep nieuwe territoria van de strip aansnijden.

Zep, een pseudoniem naar zijn grote held Led Zeppelin, werd op 15 december 1967 in Genève geboren als Philippe Chappuis. Na de kunstacademie in zijn geboortestad begint hij als 17-jarige bij Femmes d'Aujourdhui, waar hij wekelijks een bladzijde Victor tekende, en stapt hij vervolgens over naar het weekblad Robbedoes, waar hij de gagstrip voortzet. Na veel omzwervingen en geruzie met uitgevers kwam in 1992 eerder toevallig zijn stripfiguurtje Titeuf (Eitje) met de blonde weerspannige kuif tot stand. De verhalen van de opgroeiende Titeuf gaan over alledaagse dingen die zich afspelen op de speelplaats, in de klas, op weg naar school of naar huis, over de meisjes, enz.

Zep publiceerde Titeuf eerst in het fanblaadje Sauve Qui Peut onder de vorm van een reeks autobiografische gagstrips over zijn kindertijd met de bedoeling een album uit te geven. Titeuf werd echter opgemerkt door uitgeverij Glénat, die hem een contract aanbood. Na een aanvankelijk voorzichtige start met 8.000 exemplaren voor zijn eerste album, is de Franstalige oplage van deel 9 (augustus 2002) gegroeid tot 1.400.000 exemplaren. Zep verklaart het succes van Titeuf doordat hij zelf in de huid kruipt van een tienjarige en zich baseert op zijn belevenissen als kind. Inmiddels bestaat er ook al een immens populaire tekenfilmserie, waarvan 78 afleveringen van zeven minuten zijn gemaakt, een resem afgeleide producten zoals t-shirts, wenskaarten, een gameboyspel, boekentassen, enz. en enkele jeugdromans.

In 1997 publiceert Zep bij uitgeverij Dupuis in de collectie Vrolijke Vlucht de reeks "Meisjes met pit" over puberale liefdeshistories. In 1999 volgt deel twee "Harde muziek en doffe ellende" over zijn ervaringen als liefhebber van rockconcerten. Hij maakt ook een verhaaltje op scenario van Yann in het tweede deel van "Vieze Sprookjes", gewijd aan Charles Perrault. Van Titeuf werden enkele jaren geleden door Glénat al twee delen in het Nederlands gelijktijdig uitgegeven, maar de interesse was toen zeer laag. Die twee titels werden inmiddels herdrukt en er verscheen ook al een derde album.

Zep, die zich ondertussen miljonair mag noemen, geeft ook kans aan andere jonge tekenaars in het stripmaandblad Tchô!, waarvan hij initiatiefnemer is. In Angoulême is overigens een tentoonstelling gewijd aan de jonge bende auteurs uit Tchô! Vorig jaar werd Zep op de 30ste editie van het stripfestival al bedacht met de publieksprijs. En dit jaar kreeg Zep ook een prijs omdat hij met Titeuf voor Handicap International volgens de jury de beste publiciteitscampagne in de vorm van een stripverhaal tekende.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud