Anthologie Royal Concertgebouw

Radio Netherlands Music 97017

Het Concertgebouworkest bestaat sedert 1888 en groeide afgelopen eeuw uit tot een van de meest gerespecteerde orkesten ter wereld. De geschiedenis van het orkest wordt geïllustreerd door een 6-delige cd-reeks waarvan de eerste twee delen reeds verschenen zijn.

Op deel 1 zijn radio-opnames uit de periode 1935-1950 te horen. Deze verzameling op 13 cd's bevat uitvoeringen onder leiding van muziekdirecteurs als Willem Mengelberg en Eduard van Beinum, maar ook legendarische gastdirigenten als Bruno Walter, Wilhelm Furtwängler, Rafael Kubelik, George Szell, Erich Kleiber of Pierre Monteux werken hier met het Concertgebouworkest. Het orkest koestert de traditie met uitvoeringen van Beethoven, Mahler en Bruckner, maar daarnaast getuigen opnames van werken van Claude Debussy, Dmitri Sjostakovitsj, Willem van Otterloo of Paul Hindemith (deze laatste twee dirigeren hun werk zelf) van de belangstelling voor de recente en zelfs de eigentijdse muziek. De uitvoeringen brengen een goed inzicht in de uitvoeringstraditie van die periode.

Het cd-boekje vermeldt zelfs een korte geschiedenis van het gebruikte instrumentarium in de periode 1935-1950. De vroegste opnames zijn niet altijd van de beste akoestische kwaliteit, maar naargelang de jaren vorderen, wordt de opnamekwaliteit steeds beter.

TE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud