Beethoven / 'Pianosonates'

Stephen Kovacevich (piano) 5 EMI 62700 2

Stephen Kovacevich heeft de afgelopen tien jaar ruim de tijd genomen om een volledige opname van de Beethovensonates te realiseren en de opnames zijn nu ook, samen met de 'Bagatelles', in een cd-box verschenen. Kovacevich kreeg enkele jaren geleden terecht reeds een plaats in de reeks 'Pianists of the 20th Century'.

In vergelijking met zijn vertolking in die reeks van de Beethovensonate opus 10 nr. 1 die Kovacevich in 1970 opnam, klinkt bijvoorbeeld in de integrale opname het eerste deel van die sonate vinniger en het langzame deel nog net iets rijker. De ernstige voorbereiding en het grondige muzikale inzicht van deze musicus vallen doorheen alle vertolkingen op.

De Amerikaanse pianist bewijst dat een zoveelste uitvoering van deze onsterfelijke werken niet overbodig hoeft te zijn. Hij vindt een gezond evenwicht tussen respect voor de partituur en de inbreng van de eigen persoonlijkheid en Kovacevich toont zich bovendien een uitstekend verteller die de luisteraar in de ban weet te houden met zijn gevarieerd en geraffineerd pianospel. De speeltechnische uitdagingen van de partituur combineert hij met veel spontaniteit en speelvreugde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud