Eric Clapton / 'Me and Mr Johnson'

Reprise/Warner

Eric Clapton heeft een eerbetoon gemaakt aan de blueslegende Robert Johnson. Net als op zijn vorige interpretaties van 's mans liedjes gaat hij ook dit keer erg toegewijd te werk, en het is Claptons verdienste dat hij door zijn lofzang op Johnson meerdere generaties het oeuvre van de peetvader van de Mississipi deltablues heeft leren kennen. Tien jaar geleden coverde hij op de bluesplaat 'From the Cradle' geen enkele Johnson-song, alsof hij die bewaarde voor later, want met de grootste wacht je tot je er rijp genoeg voor bent en zoveel songs zijn er niet voorradig.

Ook de integere schare muzikanten waarop hij dit keer een beroep doet, kwijt zich met respect van zijn taak. De gitaren van Andy Fairweather Low en Doyle Bramhall II begeleiden Claptons gitaarspel met veel gevoel. Het klinkt minder spaarzaam en sinister dan dat van Johnson, maar dat is niet de grootste hindernis die bluesliefhebbers hier moeten nemen. Clapton speelt een veilige variant van Johnsons werk. Hij laat samen met de producer Simon Climie de sound voller klinken dan nodig en haalt er zo soms de naakte essentie uit.

De muzikanten zelf valt weinig te verwijten. Billy Preston bespeelt zijn hammondorgel zelfs met veel warme passie. De ritmesectie ademt aanstekelijk speelplezier uit. De vraag is of je deze cd moet vergelijken met het origineel. Dat kan Claptons opzet nooit geweest zijn. Zo bekeken ligt er gewoon een heel mooie bluesplaat in de winkel. TPe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud