J.S. Bach / 'Leipziger Weihnachtskantaten en Magnificat'

HMC/SACD 9/801781.82

Bach en Philippe Herreweghe vormen meer dan 30 jaar een uitgelezen duo. Samen met zijn Collegium Vocale brengt Herreweghe een dubbel-cd met kerstcantates die Bach voor Leipzig in 1723 en 1724 schreef.

Interessant is de vroege versie van Bachs 'Magnificat' waar de oorspronkelijke tekst met motetten aangevuld wordt. Deze Mariahymne werd voor het eerst uitgevoerd op Kerstmis 1723. Ze geldt als een van Bachs grootschalige en complexe stukken kerkmuziek. Bijzonder zijn het toen ongebruikelijke vijfstemmige koor, de grootse instrumentatie en de subtiele polyfonie.

Herreweghe koos uitstekende solisten voor deze uitvoeringen als Carolyn Sampson, Dorothee Blotzky-Mields, Ingeborg Danz, Mark Padmore, Sebastian Noack en Peter Kooy die voor schitterende momenten zorgen zoals het duet tussen Carolyn Sampson en Sebastian Noack uit de cantate 'Christen, ätzet diesen Tag' met een prachtige hobosolo van Marcel Ponseele. Ook het Collegium Vocale onder leiding van Herreweghe is vocaal en instrumentaal nog altijd de absolute top in dit repertoire. Herreweghes aandacht gaat niet enkel naar de muzikale schoonheid van Bachs werk maar ook naar de inhoud van de tekst, zodat een aangename, maar ook een integere Bachuitvoering totstandkomt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud