Max Roach-Anthony Braxton / 'One in two-Two in one'

Hatology 601 distributie Harmonia Mundi

De percussionist Max Roach en de saxofonist Anthony Braxton vormen een op het eerste gezicht wat moeilijke combinatie van generaties en affiniteiten. De roots van Roach (°1924) gaan terug tot de vroegste jazz. Hij speelde aan de zijde van de saxofonist Charlie Parker natuurlijk een kapitale zijn rol in de vernieuwing van de jaren 40. Maar ondanks zijn militante betrokkenheid ('We insist! Freedom now suite') behoorde hij formeel nooit tot de free beweging. Braxton (°1945) staat te boek als een muzikale extremist, een eenmansvoorhoede op de grens van de freejazz en de hedendaagse avant-garde.

Vaak leveren net die lastige combinaties de mooiste resultaten op. Dat blijkt uit 'Rebirth', Black Saint', een al vroeger heruitgegeven studioalbum van het duo. En nu uit de heruitgave - eindelijk- van deze live-opname op het festival van Willisau in Zwitserland, anno 1979. In Braxton ontdekte Roach naar eigen zeggen de spirit van Parker - door niet als Parker te spelen, door op zoek te gaan naar het ongehoorde staat Braxton dichter bij diens vernieuwende geest dan de trouwe volgelingen van het genie. Ondanks de felle contrasten in kleur en klimaat, het vaak scherpe tegenspel en de abrupte wendingen van de muzikale plot groeit uit de onvoorspelbaarheid van de twee lange en rijk gedetailleerde vrije improvisaties als vanzelf een allesomvattende samenhang, een ogenschijnlijke eenvoud die ontstaat als een improvisatie echt lukt.

'One in two - Two in one' is een meesterwerkje dat daarom ook voor minder geoefende maar nieuwsgierige oren zijn geheimen prijsgeeft. En het is tegelijk mooi en schrijnend om Max Roach nog eens in al zijn glorie te horen, nu we weten dat de verzwakte meesterdrummer in de nadagen van zijn rijke leven nooit meer zal spelen.

RLe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud