Vesselina Kasarova / 'Bulgarian Soul'

BMG 74321 93658 2

Hoewel Vesselina Kasarova bij het grote publiek niet zo bekend is, is ze een van de meest getalenteerde zangeressen van het moment. Deze Bulgaarse mezzosopraan beschikt over een prachtige stem en over een verbazingwekkende techniek waarmee ze moeiteloos veeleisende coloraturen kan zingen. Via de opera van Zürich en dankzij de steun van Nikolaus Harnoncourt bouwde ze een carrière uit waarvan Mozart, Rossini en het belcanto de belangrijkste pijlers vormen.

Op haar recentste cd grijpt Kasarova terug naar haar Bulgaarse muzikale roots. Ze brengt een selectie bewerkingen van Bulgaarse volksmuziek, muziek die vanaf de negende eeuw ontstond en waarin zelfs sporen van Byzantijnse en Oosterse culturen terug te vinden zijn. In de liederen wordt de geschiedenis en het dagelijkse leven van de boerenbevolking beschreven. Thema's als natuur, sprekende dieren, bovennatuurlijke krachten en religie duiken geregeld op.

Opmerkelijk in dit repertoire is de ritmische complexiteit en het onregelmatige metrum ervan. Kasarova zingt hoofdzakelijk bewerkingen van eenstemmige liederen, waarin de expressiviteit van haar stem uitstekend tot haar recht komt, maar ze gaat ook de confrontatie met de heterofone Bulgaarse gezangen aan wat voor boeiende momenten zorgt. TE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud