Advertentie

The Inspector Lynley Mysteries: een waardige opvolger van Morse

(tijd) - Canvas zendt voortaan de Britse detectivereeks The Inspector Lynley Mysteries uit. Die BBC-reeks is gebaseerd op de boeken van de bekende Amerikaanse schrijfster Elizabeth George. Lynley is een aristocratische detective die met zijn vrouwelijke collega Detective Sergeant Barbara Havers een team vormt. Hij is heel deftig, zij gewoon. En toch klikt het, zoals het klikte tussen Morse en zijn assistent Lewis.

Voor liefhebbers van de betere detective- en politiereeks is de zaterdagavond op Canvas al een paar jaar een vaste afspraak. Eerst waren er Inspector Morse en A Touch of Frost, later volgden Dalziel and Pascoe en Midsomer Murders, de voorbije maanden trokken Foyle's War en nieuwe afleveringen van Silent Witness de aandacht.

De kijkcijfers van de zaterdagavonddetective op Canvas zijn prima. Naar de laatste aflevering van Silent Witness keken vorige week 252.500 Vlamingen, goed voor 12,1 procent marktaandeel. 'Daarmee scoort de reeks boven het gemiddelde van Canvas', zegt Diane Waumans, woordvoerster van de VRT-televisie. Sommige afleveringen van Frost en Midsomer Murders haalden de voorbije twee jaar meer dan 300.000 kijkers en marktaandelen boven 15 procent.

De kijkers komen vooral uit de hogere sociale groepen (bijna 60%); een op de drie zelfs uit de hoogste sociale groepen. Het leeftijdsprofiel is evenwichtig: een kleine 43% zijn 55-plussers, 47% van de kijkers komt uit de actieve leeftijdsgroepen van 25- tot 54-jarigen. Bijna 60% van de kijkers van de laatste Silent Witness-reeks was vrouwelijk. 'Héél apart voor een Canvas-programma', zegt Stefaan Van den Abbeele van de VRT-studiedienst.

'Canvas kiest expliciet voor deze Britse kwaliteitsreeksen', vertelt Waumans. 'Daardoor schieten we wel eens tekort bij Amerikaanse reeksen. '24' hadden wij ook graag gehad, maar dat lukte dus niet.' De VRT sloot in 2002 een driejarig contract met de BBC, waardoor de openbare omroep ruim 600 uren tv kan afnemen. 'Wij hebben in het Vlaamse zendgebied de eerste keuze voor de meeste BBC-reeksen', zegt Waumans.

The Inspector Lynley Mysteries vertoont nogal wat gelijkenissen met Inspector Morse. In de eerste plaats omdat de reeks een deel van zijn kracht uit de botsing van de twee hoofdkarakters haalt.

Detective Inspector Thomas Lynley (gespeeld door Nathaniel Parker) is een echte aristocraat, de achtste Earl of Asherton (graaf) om precies te zijn. Hij is knap, galant en populair. Zijn assistente, Detective Sergeant Barbara Havers (gespeeld door Sharon Small), is de tegenpool van Lynley. Ze is van bescheiden komaf, stug van karakter, vindt zichzelf lelijk en is niet begaan met haar imago. Maar net zoals gebeurde met Morse en zijn sergeant Lewis, groeit het respect tussen Lynley en Havers.

Een tweede gelijkenis is de inbedding van de persoonlijke problemen van de hoofdpersonages in het verhaal. Lynley heeft vooral relationele problemen. Zijn grote liefde is getrouwd met zijn beste vriend, waardoor hij troost zoekt bij een vroegere vriendin Lady Helen Clyde (vertolkt door Lesley Vickerage). Deze gerechtspsychologe gaat een steeds belangrijker rol spelen in het leven van Lynley.

Havers heeft dan weer familiale problemen. Haar vader is doodziek en kan niet langer zorgen voor haar moeder, die lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

De tv-reeks is gebaseerd op de boeken van Elizabeth George. Deze Amerikaanse schrijfster debuteerde in 1988 met 'A Great Deliverance'. Het boek werd een instant succes en kreeg meerdere prijzen. In 1990 ontving George de prestigieuze MIMI Price for International Mystery Fiction voor haar boek 'Well Schooled in Murder'. Intussen zit George al aan twaalf boeken waarin Lynley en Havers de hoofdrol spelen. De thrillergids van Vrij Nederland prijst 'Deception on His Mind' uit 1997 (In de ban van bedrog) als het beste boek in de reeks.

Opmerkelijk is dat Elizabeth George ondanks haar Amerikaanse roots ervoor koos om haar verhalen te situeren in Engeland. Toeval of niet, de typisch Britse sfeer en stijl komen in de boeken heel sterk tot uiting. De liefhebbers van George houden daar erg van; de tegenstanders ergeren zich aan de talloze theekransjes en de oubollige stijl.

'Ik hou ervan over Engeland te schrijven', zegt George op haar website, 'Mijn interesse voor het land ontstond in de jaren zestig door The Beatles en Twiggy. Toen ik in 1966 voor het eerst Londen bezocht, was ik meteen verkocht. Aan de universiteit heb ik vooral Engelse literatuur en Shakespeare bestudeerd. Ik situeerde mijn eerste kortverhaal in Engeland en sindsdien heb ik het land met mijn boeken niet meer verlaten'.

Canvas zendt de eerste twee tv-reeksen van telkens vier afleveringen na elkaar uit. In de eerste aflevering 'Well Schooled in Murder' onderzoeken Lynley en Havers de verdwijning en moord op een leerling van een prestigieuze jongensschool. De school herinnert Lynely aan zijn eigen studietijd in Eton, maar in dit geval is door de gangen en klaslokalen van de school een web van intriges, chantage en drugsgebruik geweven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud