VRT brengt Kapitein Zeppos uit op dvd

ONZE-LIEVE-VROUW-LOMBEEK (tijd) - De dvd-verzamelbox van het eerste seizoen van de jeugdreeks Kapitein Zeppos ligt vanaf vandaag in de winkel. Het is de eerste van een reeks 'VRT Klassiekers' op dvd. 'Dit is meer dan nostalgie', zegt Peter Bouckaert van Vintage Films. 'Kapitein Zeppos blijft gewoon een goed avonturenverhaal.'

De 'VRT klassiekers' zijn een initiatief van de VRT en de reclameregie VAR. Voor de dvd-boxen wordt samengewerkt met Vintage Films, dat het materiaal zoekt en restaureert en de box maakt. Bridge Entertainment Group zorgt voor de verspreiding.

'Het is geen toeval dat 'Kapitein Zeppos' als eerste 'VRT klassieker' uitkomt', meent Peter Bouckaert van Vintage Films. 'De reeks heeft immers een grote symboolwaarde.' Dat 'Kapitein Zeppos' pure nostalgie zou zijn, bestrijdt hij. 'De beeldtaal is misschien niet meer die van vandaag, daarvoor is ze niet flashy genoeg. Maar het blijft een leuk en charmant avonturenverhaal, met genoeg romantiek en spanning om te blijven boeien. Als je tien minuten aan het kijken bent, vergeet je dat het beeld zwart-wit is en trager gaat dan we gewoon zijn. 'Kapitein Zeppos' is ook een soort tijdsbeeld, een deel van een niet zo ver verleden. Het toont een dorp om de hoek in Vlaanderen.'

In het kader van '50 jaar televisie' werd de veertig jaar oude reeks onlangs 's namiddags heruitgezonden. Met 300.000 kijkers was dat een succes. De oorspronkelijke kijkcijfers zijn niet bekend, de serie dateert immers uit de periode van voor de kijkcijfers. 'Wel waren er 1.400.000 tv-toestellen in Vlaanderen', rekent Marc De Geest, directeur fictie van TV1, uit. 'De meeste van die toestellen stonden zeker op Kapitein Zeppos afgesteld.' Dat de serie goed ontvangen werd, blijkt onder meer uit de derde plaats in Humo's 'Prijs van de Kijker' uit 1965. 'Kapitein Zeppos' werd ook overgekocht door de BBC, die er een Engelse versie van maakte. Die was onder meer in Groot-Brittannië, Australië, Canada, Hongkong, Japan en Nigeria te zien.

Het integrale eerste seizoen, vijftien afleveringen van telkens een half uur, werden voor deze box gebundeld op drie schijfjes. Dat materiaal werd aangevuld met enkele extra's. Geen 'making off', wel interviews van latere datum uit het VRT-archief, en de korte film 'Kurrel & Co' van Ludovic Beun, een filmstudent die wild was van Kapitein Zeppos en er zijn eindwerk op geïnspireerd heeft.

Volgende week komt ook de dvd van 'Zaman' uit, de eerste Vlaamse politiefilm voor het grote doek uit 1983. Dit verhaal over de eenzame strijd van een geharde flik tegen misdaad en corruptie in Antwerpen was een inspirerend voorbeeld voor de regisseur, Erik Van Looy.

In totaal staan nog elf andere titels op het verlanglijstje van de 'VRT Klassiekers'. Die moeten in de loop van de volgende drie jaar verschijnen, al zijn de namen nog onder voorbehoud. Het gaat om acht klassieke tv-reeksen en enkele filmklassiekers, die door de VRT mee geproduceerd of ondersteund werden. Johan en de Alverman, Wij Heren van Zichem, Heterdaad, Schipper naast Mathilde, De Paradijsvogels, Fabian van Fallada, W817 zijn de series die men nog wil uitbrengen, Boerenpsalm, De Leeuw van Vlaanderen, Rolande met de Bles en Het Gezin van Paemel de films. In februari moeten Johan en de Alverman en Het Gezin Van Paemel uitkomen. 'Er werd gezocht naar een mix van oudere en nieuwere series, naar een representatief palet met voor elk wat wils. Al ligt de nadruk op klassieke reeksen. De uitgave van deze boxen is niet gelinkt aan '50 jaar televisie', al was dit evenement wel een welkome aanleiding. Een soort label voor producties die de tand des tijds hebben overleefd en deel uitmaken van het collectief geheugen. Bij enquêtes naar de meest populaire reeksen komen telkens dezelfde titels naar boven.

Saskia VEREENOOGHE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud