26 speelfilms op Europees filmfestival Brussel

(belga) - Het vorig jaar opnieuw gelanceerde Festival van de Europese Film in Brussel stelt dit jaar zesentwintig lange en vijf korte films voor. Het evenement heeft plaats van 25 tot 30 april in het Flageygebouw in Elsene.

Aan de officiële competitie nemen dertien lange films deel. Het festival presenteert daarnaast vier films buiten wedstrijd, twee speciale voorstellingen en acht avant-premières van films die binnenkort in de Belgische bioskopen komen. In totaal zesentwintig lange en vijf korte films afkomstig uit zeventien Europese landen worden gedurende de festivalweek elk twee of drie keer vertoond.

"De programmatie volgt geen bepaalde lijn. Ons doel is om een jonge en levende Europese cinema te tonen", aldus festivaldirecteur Dominique Janne vrijdag tijdens de persvoorstelling. "We besteden wel bijzondere aandacht aan originele auteursfilms. We hebben ons gericht op regisseurs met een speciale toon en stijl", aldus programmatieverantwoordelijke Jan de Clerq. "Dit jaar zien we een opleving van de Duitse film. De Britse cinema is eveneens sterk aanwezig, terwijl Frankrijk enkel vertegenwoordigd is via coproducties. Er zitten ook een aantal opmerkelijke Belgische films bij".

Het festival opent op vrijdag 23 april met "Bright young things", het regiedebuut van de Britse acteur Stephen Fry. Op 30 april heeft de finale voor de lange films plaats. De prijsuitreiking wordt afgesloten met een 'verrassingsfilm'.

Gabrielle Claes, directrice van de Koninklijke Belgische Cinematheek, en regisseur Yann Moix vormen de jury. Zij kennen vier prijzen toe: Irisprijs voor beste film, SN Brussels Airlinesprijs voor beste acteur en beste actrice en de TV Canvasprijs voor beste film. Ook de Franstalige omroep RTBF en het publiek zullen hun favoriete film kiezen.

De voorverkoop start op 5 april. Tickets zijn te verkrijgen op het nummer 02/641.10.20 of in het Flageygebouw.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud