Acteur Peter Ustinov overleden

(tijd/belga) - De Britse acteur Peter Ustinov is in de nacht van zondag op maandag op 82-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis nabij de Zwitserse stad Genève. Dat maakte een vriend bekend. Ustinov werd bekend voor zijn rollen in films als 'Death on the Nile', 'Quo Vadis', 'Spartacus' en 'Topkapi'. Voor die laatste twee films werd Ustinov onderscheiden met een oscar voor beste bijrol.

foto epa: Peter Ustinov kroop onder meer in de huid van de meesterdetective Hercule Poirot.

Ustinov werd begin van de jaren '50 bekend door zijn karakterrollen in monumentale Hollywoodfilms, zoals die van de gekke keizer Nero in 'Quo Vadis' en de sadistische slavenhandelaar in Stanley Kubricks 'Spartacus'. Voor deze rol kreeg hij een oscar. Een tweede volgde in 1964 voor de avonturenfilm 'Topkapi'. Groot succes had hij ook in de rol van Agatha Christies Belgische meesterdetective Hercule Poirot, onder meer in 'Dood op de Nijl'. Een van zijn laatste rollen was die van de Saksische keurvorst Frederik de Wijze in de Duitse speelfilm 'Luther'.

Ustinov dankte zijn enorme populariteit in veel landen in de wereld niet alleen aan zijn werk als acteur; hij was een veelzijdig talent. In een tijdspanne van een halve eeuw tijd schreef hij negen scenario's, meer dan tien romans en verhalen en ruim twintig toneelstukken waaronder 'Beethovens Tiende'. Hij was ook actief als filmregisseur en ensceneerde opera's in Berlijn, Hamburg, Dresden, Salzburg, Londen, Parijs en Moskou. Als solo-entertainer en komiek trad hij in de hele wereld op.

Daarnaast engageerde Ustinov zich als speciaal ambassadeur van Unicef, professor inzake onderzoek naar vooroordelen en voorzitter van de Wereldfederalisten. De Duitse bondspresident Johannes Rau betitelde hem als 'een wereldburger'. Als zoon van een Duitse journalist van Russische komaf en van een Franse kunstenares, groeide hij op in Londen, trok hij later naar Amerika en bracht de herfst van zijn leven door aan het Meer van Genève in Zwitserland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud