Argentijnse film 'Hijos' bekroond in Turnhout

(belga) - 'Hijos' van de Zuid-Amerikaanse cineast Marco Bechis heeft de twaalfde editie van het wereldfilmfestival Open Doek in Turnhout gewonnen. 'Hijos' is een tragedie met als onderwerp de pijnlijke herinnering aan het lot van allen die verdwenen zijn in de jaren van de dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983.

Aan deze door de hoofdjury toegekende prijs is een distributiepremie van 7.000 euro verbonden.

In totaal waren er vijf jury's op Open Doek, en die bekroonden elk een andere film. Zo kende de gevangenenjury zijn 'Behind the Scenes Award' toe aan 'The Wooden Camera' van de Zuid-Afrikaanse filmer Ntshaveni Wa Luruli, het verhaal van twee jongetjes die in een township toevallig een pistool en een videocamera vinden en elk hun eigen (door de toevallige vondst bepaalde) weg gaan.

De katholieke Signis-award was voor 'Blind Shaft' van de Chinese cineast Li Yang waarin hij illegale praktijken in een onveilige kolenmijn in het noorden van China toont. De prent is in het geheim opgenomen. In de ogen van de jongerenjury dan weer, was 'Kamchatka' van de Argentijn Macello Pineyro de beste film. Dit aangrijpend familiedrama speelt in het Argentinië van 1976, en bekijkt de gebeurtenissen met de ogen van een jongen van tien. Aan deze jongerenprijs is een distributieprijs van 2.500 euro verbonden.

Tenslotte werd tijdens Open Doek voor het eerst een competitie met recente wereldfilms voor kinderen georganiseerd, een gezamenlijk initiatief van het festival, distributeur Jekino en Broederlijk Delen. Zij willen een circuit uitbouwen voor de vertoning van wereldfilms voor kinderen. De achtkoppige kinderjury koos voor 'Makdee, Web of the Witch', een exotische thriller op kindermaat van de Indiase filmmaker Vishal Bhardwaj, die in Turnhout een van de gasten was. Aan deze eerste zogenaamde Kid Z Award, hangt 5.000 euro vast.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud