Advertentie
Advertentie

Befaamde Amerikaanse cameraman Conrad Hall overleden

(belga) - De befaamde Amerikaanse cameraman Conrad Hall is zaterdag in een ziekenhuis in Santa Monica, Californië, op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat berichtte de vakkrant Daily Variety maandag. Hall won in zijn loopbaan tweemaal een Oscar voor zijn camerawerk ("American Beauty" in 1999 en "Butch Cassidy and the Sundance Kid" in 1969).

De laatste film waaraan Conrad Hall meewerkte, was de gangsterprent "Road to Perdition" met Tom Hanks en Paul Newman. Zijn bijdrage aan die film levert hem mogelijk postuum nog een derde Oscar op.

De Britse regisseur Sam Mendes, maker van "American Beauty" en "Road to Perdition") omschreef Hall maandag als een van de beste cameramannen aller tijden. Hollywoodproducent Richard Zanuck sprak zelfs van de 'Rembrandt van de film', wegens Halls interesse voor het licht als vormgevend element.

Hall, die een voorkeur had voor het -inhoudelijk verantwoorde- filmische experiment, werd in totaal negenmaal voor de Oscars genomineerd. Hij schrikte niet terug van zwart-witpassages of bewuste overbelichting om sleutelscènes in een film te beklemtonen.

Andere bekende films waarvoor Hall het camerawerk verzorgde, zijn "Searching for Bobby Fischer" (1993), "Tequila Sunrise" (1988), "The Day of the Jackal" (1975) en de Truman Capote-verfilming "In Cold Blood" (1967).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud