British Independent Film Awards eert Richard Harris

(belga) - De vrijdag overleden Ierse acteur Richard Harris heeft woensdagavond op de uitreiking van de jaarlijkse British Independent Film Awards (BIFA) postuum een prijs gekregen voor zijn "bijzondere bijdrage voor de onafhankelijke en de Britse film". Deze speciale acteursprijs werd in ontvangst genomen door de drie zoons van Harris en zijn kleindochter, zo meldt de BBC.

Harris was genomineerd voor de prijs voor beste acteur, maar die ging naar James Nesbitt voor zijn rol in het docudrama "Bloody Sunday" over de tragische dag voor Noord-Ierland, in januari 1972.

Tot beste actrice werd Samantha Morton uitgeroepen voor haar hoofdrol in "Morvern Callar" van Lynne Ramsay.

De prijs voor de beste film werd toegekend aan "Sweet Sixteen" van Ken Loach. Paul Greengrass, die de regie voerde van "Bloody Sunday", kreeg de prijs voor de beste regisseur. Acteur Martin Compston is de "meest beloftevolle nieuwkomer".

De Vlaamse film "Villa des Roses" van Frank Van Passel, die drie keer genomineerd was, viel buiten de prijzen. De Elsschot-verfilming had twee nominaties voor de award voor beste actrice (Shirley Henderson en Harriet Walker) en eentje voor "best achievement in production". Maar de prijs voor de beste actrice ging naar Samantha Morton, terwijl de prijs voor de beste productie werd toegekend aan "24 Hour Party People".

De British Independent Film Awards werden in 1998 in het leven geroepen om de verdienste van de onafhankelijke cinema in Groot-Brittanniƫ te honoreren. Tevens was het de bedoeling nieuw filmtalent te ontdekken en de Britse film bij een breder publiek kenbaar te maken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud