Chinese steractrice Gong Li zit jury filmfestival Venetië voor

(belga) - De Chinese steractrice Gong Li zit de jury van het 59ste filmfestival van Venetië voor. Dit heeft de organisatie van het festival, dat van 29 augustus tot 8 september wordt gehouden, vrijdag bekendgemaakt.

De 36-jarige Gong, voormalig festisjactrice van regisseur Zhang Yimou, is de in het westen veruit bekendste Chinese actrice, al krijgt zij wel concurrentie van de jonge Zhang Ziyi ("Crouching Tiger", "The Road Home"). De 'Chinese Garbo' werd beroemd door de film 'Het rode korenveld' van regisseur Zhang, die in 1988 werd bekroond met de Gouden Beer van Berlijn. Festivaldirecteur was destijds Moritz de Hadeln, die nu in Venetië aan het roer staat.

In 1992 kreeg zij op de Mostra in Venetië de Volpi-acteursprijs voor haar rol in 'Qiu Ju de guanshi' (Het verhaal van Qiu Ju). Het jaar daarvoor was Zhangs film 'Da denglong gaogao gua' (De rode lantaarns) in Venetië bekroond met een zilveren leeuw. Ook in die film speelde Gong de hoofdrol.

De Hadeln maakt dinsdag op een persconferentie in Rome het programma bekend van de 59ste editie van de Mostra, het oudste en op Cannes en mogelijk ook Berlijn na belangrijkste filmfestival in Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud