Cineaste Leni Riefenstahl viert donderdag 100ste verjaardag

(belga) - Op 22 augustus 2002 is het precies honderd jaar geleden dat Leni Riefenstahl (foto: epa) het levenslicht zag. De Duitse controversiële cineaste viert haar honderdste verjaardag met de première van haar nieuwste film. Riefenstahl, die zich in de jaren dertig in dienst stelde van de propagandamachine van Adolf Hitler, maakte hiermee voor het eerst in 48 jaar opnieuw een film.

De 45 minuten durende documentaire is de weergave van meer dan 2.000 duiktochten die Riefenstahl tussen 1974 en 2000 ondernam. Ze toont de schoonheid van koraalriffen in de Indische Oceaan en van vissen die nooit eerder gefotografeerd werden.

De Italiaanse componist Giorgio Moroder, bekend van onder andere "Flashdance", componeerde de soundtrack. De documentaire werd op 15 augustus in avant-première vertoond op de Frans-Duitse cultuurzender Arte.

In het verleden maakte Riefenstahl propagandafilms tot meerdere eer en glorie van nazi-Duitsland. Een van de gekendste is "Triumph des Willens" (De Triomf van de Vrije Wil) over het congres van de nazi's in 1933 in Nürnberg. Na de tweede wereldoorlog werd ze een tijdlang gevangen gehouden. Ze kreeg het etiket van fascistische kunstenares opgeplakt en er rustte een taboe op haar werk, niet alleen in de Bondsrepubliek. Haar pogingen om in de jaren vijftig opnieuw films te draaien, stuitten op een hardnekkig njet van geldschieters.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud