Ewan McGregor haalt uit naar Britse Filmraad

(belga) - Ewan McGregor, na Sean Connery de meest succesvolle acteur uit Schotland, kant zich tegen de beslissing van de Britse Filmraad (British Film Council) om geld te pompen in een Franse film, omdat aanvragen voor het financieren van Britse films vaak genegeerd worden.

De ster uit o.a. "Trainspotting" en "Moulin Rouge" neemt het volgens de Britse krant The Times niet dat hij van de filmraad het advies heeft gekregen om het budget (5,6 miljoen euro) van zijn nieuwste prent "Young Adam" terug te schroeven en de opnames buiten Groot-Brittannië te laten plaatsvinden.

McGregor kan niet geloven dat de filmraad adviseert om de film niet op Britse bodem te draaien. "Ze dachten dat ze hun geïnvesteerde geld niet terug zouden kunnen verdienen, maar ik denk dat we hen het tegendeel zullen bewijzen", aldus de acteur nadat hij te horen had gekregen dat de Britse Filmraad ruim 600.000 euro over heeft voor de Franse film "Chemins de Traverse" van Manuel Poirier, een verhaal over een tienerjongen en zijn vader die samen door Groot-Brittannië zwerven. "De Filmraad zou zich op Britse films moeten toeleggen en niet op buitenlandse prenten", vindt McGregor.

De Filmraad zelf reageert al even bits en stelt dat de organisatie het zich niet kan veroorloven geld te steken in films die waarschijnlijk niet genoeg zullen opbrengen. De Britse Filmraad werd in 2000 opgericht om Britse producties te financieren. Het geld is afkomstig uit de winsten van de Britse Nationale Loterij.

"Young Adam", die zondag in première ging op het filmfestival van Cannes, wordt voorgesteld als een "sexy thriller over een jonge zwerver in de streek tussen Glasgow en Edinburgh". In Cannes kreeg de prent alvast het commentaar "meest dappere en controversiële Schotse film sinds "Trainspotting" mee.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud