Film is dood in Venetië

(belga) - In Venetië - stad van water, romantiek en een prestigieus internationaal filmfestival - heeft donderdag de laatste bioscoop die de stad rijk was, de deuren gesloten. De laatste vertoning in het Rossini-theater trok, symptomatisch, een dozijn toeschouwers.

"De stad is donker en koud; 's avonds loopt er niemand rond", schreef de Romeinse krant La Repubblica vrijdag. Schuld aan die ontwikkeling is het teruglopende inwonersaantal van de ooit zo fiere Dogestad. Momenteel telt Venetië nog 64.000 permanente inwoners. "Dit betekent de doodsteek voor de cinema in de stad van de Mostra", betreurde de krant.

Toeval of niet, directeur Moritz de Hadeln van het filmfestival op het Lido kondigde in een vrijdag verschenen interview met de krant Corriere della Sera aan dat de volgende, zestigste, editie van de Mostra uitzonderlijk geen elf, maar slechts tien dagen gaat duren.

Uiteraard ligt de programmatie voor de feesteditie nog niet vast, maar De Hadeln droomt luidop over de aanwezigheid op de affiche van de nieuwste films van de jonge Hongkongse meester Wong Karwai, de Italiaanse legende Bernardo Bertolucci (die een film klaarstoomt over mei '68) en de al even legendarische Franse cineast Alain Resnais.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud