Filmfestival Berlijn opent op 6 februari met verfilming van "Chicago"

(belga) - De 53ste editie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn gaat op donderdag 6 februari van start met de verfilming van de Broadway-musical "Chicago". Zaterdag 15 februari wordt de Berlinale afgesloten met Martin Scorsese's epische film "Gangs of New York", meteen de Duitse première.

De Amerikaan Rob Marshall tekende voor de regie van "Chicago", die als officiële openingsfilm van Berlijn geen kans maakt op een Gouden Beer. Hoofdrolspelers in deze prent, een verfilming van de beroemde musical van Bob Fosse, zijn Catherine Zeta-Jones, Richard Gere en Renée Zellweger. Bij ons komt "Chicago" op 26 februari in de zalen.

"Gangs of New York", het felbesproken drama van Scorsese, loopt sinds begin deze maand in de Belgische bioscopen en staat nu al op nummer één in de top tien van best bekeken films. Het historisch epos over New York tijdens de woelige periode in het midden van de negentiende eeuw, loopt eveneens buiten competitie.

Vorig jaar ging de Gouden Beer voor beste film ex aequo naar de anime "Spirited Away" van de Japanner Hayao Miyazaki en het IRA-drama "Bloody Sunday" van de Brit Paul Greengrass. Die laatste film begint medio februari, exact één jaar na zijn bekroning, eindelijk aan zijn Belgische bioscoopcarrière.

Dit jaar zitten alvast enkele opmerkelijke prenten in de officiële competitie.

Nicole Kidman kruipt in de rol van Virginia Woolf in "The Hours". Stephen Daldry ("Billy Elliot") zorgde voor de regie, met ook nog Meryl Streep en Julianne Moore in de hoofdrollen.

Het regiedebuut van George Clooney, "Confessions of a dangerous mind", met onder meer Sam Rockwell, Drew Barrymore en Julia Roberts, draait ook mee in competitie.

Clooney is ook op het doek te zien in "Solaris", de bewerking door veelfilmer Steven Soderbergh van de gelijknamige, bekende Rusissche SF-film van Andrej Tarkovsky.

Ook de nieuwe van Spike Jonze, die debuteerde met "Being John Malkovich", is in de Duitse hoofdstad te zien. Onder meer Nicolas Cage, Meryl Streep en Chris Cooper spelen de hoofdrol in "Adaptation".

De Fransman Patrice Chéreau, die dit jaar voorzitter wordt van het filmfestival van Cannes, won twee jaar geleden nog een Gouden Beer met zijn erotische prent "Intimacy". In februari toont hij in Berlijn "Son Frère" met Bruno Todeschini, Eric Caravaca en Maurice Garrel.

En ook veelvuldig Berlijns prijswinnaar Zhang Yimou uit China is van de partij met zijn nieuwe prent "Ying Xiong" (Hero).

"The 25th Hour" van Spike Lee (VS);

"La Fleur du Mal" (The flower of evil) van Claude Chabrol (Frankrijk);

"Petite Coupures" van Pascal Bonitzer (Frankrijk);

"The Life of David Gale" van Alan Parker (VS-GB), met Kevin Spacey en Kate Winslet;

"Good bye, Lenin!" van Wolfgang Becker (Duitsland);

"Der alte Affe Angst" de Oskar Roehler (Duitsland);

"Lichter" (Distant Lights) van Hans-Christian Schmid (Duitsland);

"Rezervni deli" (Spare Parts) van Damjan Kozole (Slovenie);

"Io non ho paura" (Ik heb geen angst) van Gabriele Salvatore (Italië);

"Madame Brouette" van Moussa Sene Absa (Senegal-Canada);

"Tasogare Seibei" (The twilight Samurai) van Yoji Yamada (Japan).

De lijst zal volgens de organisatoren midden januari nog aangevuld worden.

De 70-jarige Anouk Aimée zal dit jaar een Gouden Beer krijgen voor haar gehele carrière. De Franse actrice schitterde onder meer in "La Dolce Vita" en "A Man and a Woman", dat in 1966 een Oscar en een Gouden Palm kreeg en waarvoor Aimée een Golden Globe, een Britse Award en een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Het publiek in de Duitse hoofdstad mag zich dit jaar weer vergapen aan sterren zoals Nicole Kidman, George Clooney, Nathalie Baye en Daniel Auteuil.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud