Filmfestival van Venetië goes Hollywood

(belga) - Het eerste filmfestival van Venetië onder de artistieke leiding van de Duitser Moritz de Hadeln, voormalig festivalleider van de Berlinale, wordt veel meer Hollywood-gericht dan gebruikelijk voor de traditioneel artistieke Mostra. Zo zullen op de 59ste editie van het festival drie van de 21 competitiefilms van Amerikaanse makelij zijn, en zullen ook talrijke Hollywoodsterren lijfelijk op het Lido aanwezig zijn. Belgische filmmakers zijn, mits oordeelkundig gebruik van de loep, in een aantal nevensecties te vinden. Die vier nevensecties zijn goed voor in totaal 122 films.

Het programma van de Hadeln wijkt grondig af van dat van zijn voorganger Alberto Barbera: Azië en Latijns-Amerika zijn veel minder aanwezig, en gezien de hoge vlucht van de (Oost-)Aziatische film is dat verwonderlijk. Met de nieuwe van Takeshi 'Beat' Kitano en films uit Taiwan en Zuid-Korea is Azië evenwel niet van de landkaart verdwenen. Ter herinnering: vorig jaar was de Gouden Leeuw bestemd voor "Monsoon Wedding", een film van de Indiase Mira Nair.

Barbera stapte in januari, kort voor het verstrijken van zijn contract, op uit protest tegen de (zo goed als afwezige) cultuurpolitiek van de rechtse regering-Berlusconi.

In vergelijking met de editie 2001 telt het programma beduidend méér westerse producties. Onze oosterburen verheugen zich dan weer in een terugkeer in het competitiegedeelte, na vier jaar afwezigheid: "Nackt" van Doris Dörrie en "Führer Ex" van Wilfried Bonengels zijn de opvolgers van Tom Tykwers "Lola Rennt". "Bears Kiss" van de Rus Sergej Bodrov en "Julie Walking Home" van de Poolse Agnieszka Holland zijn voorts co-producties met Duitsland. Of hier sprake is van een Duitse filmrenaissance dan wel van een artistiek leider die het eigen Hinterland niet loslaat, zal nog moeten blijken: Dörrie heeft in het verleden alleszins bewezen, in het geheel niet de klasse van een Herzog, Fassbinder of Schlöndorff te hebben.

Het allicht "schoonste" bekend volk op het Lido worden Nicole Kidman (in "The Hours" van Stephen Daldry), Tom Hanks, Paul Newman en Jude Law (in "Road to Perdition"/Hellevaart van Sam Mendes) en Antonio Banderas ("Frida"). "Frida", een bio-pic over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo - vrouw van muralist Diego Rivera - werd geregisseerd door Julie Taymor (die reeds verraste met haar debuut "Titus") en zal het festival openen. Minder jong, maar nog steeds "schoon" is naast Newman ook Sophia Loren: de Napolitaanse diva komt in de Dogestad de film van haar zoon Eduardo Ponti, "Between Strangers", een steuntje geven.

De jury staat dit jaar onder leiding van de Chinese steractrice Gong Li. De 36-jarige ex-muze van Zhang Yimou, dit jaar helaas niet op het festival vertegenwoordigd, werd in 1992 in Venetië bekroond als beste actrice voor "Het Verhaal van Qiu Ju".

Buiten competitie worden onder andere de nieuwe films vertoond van Kathryn Bigelow ("K-19"), Liliana Cavani, Clint Eastwood ("Bloodwork"), Todd Haynes en John Malkovich. Voorts kent Venetië de wereldpremiere van de elf-september film gedraaid door elf vermaarde regisseurs, onder wie de Bosnische Belg Danis Tanovic, die elk een kort filmpje van exact elf minuten en negen seconden klaarstoomden. Van een ander regisseurscollectief (met ronkende namen als Bertolucci, Figgis, Godard, Szabo en Menzel) is de prent "Ten Minutes Older: The Cello". België is voorts co-producent van de documentaire prent "B comme Béjart" van de Zwitser Marcel Schüpbach.

De sectie Controcorrente (Tegenstroom) pakt uit met nieuw werk van Claire Denis, de Zweed Lukas Moodysson, Steven Soderbergh, Hongkonger Fruit Chan en Larry Clark. De winnaar van deze nieuwe prijs, de San Marco, mag zich 50.000 euro rijker noemen.

In de sectie Nuovi Territori staat onder meer de vertoning van "Goldfish Games" van de Vlaamse theatermaker Jan Lauwers op het programma. Eveneens Belgisch is de kortfilm "Y.U.L" van Comes Chahbazian (maker van "A Suivre") en "Un honnête commerçant" van Philippe Blasband. De film van Blasband, tot dusver vooral bekend als scenarist (van "Une Liaison Pornographique" en "Thomas est Amoureux"), maakt deel uit van de sectie Internationale Week van de Kritiek.

Het festival pakt tenslotte uit met een retrospectieve van het oeuvre van Michelangelo Antonioni. Een andere grote uit de Italiaanse cinema, de 84-jarige meester van de sociale komedie Dino Risi, zal een ere-leeuw ontvangen voor zijn gehele carrière.

De 21 films die in het competitiegedeelte van de 59ste editie van de Mostra voor de hoofdprijs, de Gouden Leeuw, zullen strijden, zijn:

- "Bear's Kiss" van Sergej Bodrov (BRD/Frankrijk/Spanje/Italië/Zweden)

- "Meili Shiguang" (The Best of Times) van Chang Tso-Chi (Taiwan)

- "The Hours" van Stephen Daldry (USA) met: Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep en Ed Harris

- "Un monde prèsque paisible" van Michel Deville (Frankrijk)

- "Dirty Pretty Things" van Stephen Frears (GB)

- "La forza del passato" (De Kracht van het Verleden) van Piergiorgio Gay (Italie)

- "Nha Fala" (La mia voce/Mijn Stem) van Flora Gomes (Portugal/Frankrijk/Luxemburg)

- "Julie Walking Home" van Agnieszka Holland (BRD/Canada/Polen)

- "Dom Doerakov" (Het Huis der Gekken) van Andrej Kontsjalovskij (Rusland/Frankrijk)

- "L'homme du train" van Patrice Leconte (Frankrijk) met Jean Rochefort en Johnny Hallyday

- "Au plus près du paradis" van Tonie Marshall (Frankrijk/Spanje/Canada) met Catherine Deneuve en William Hurt

- "Road to Perdition" van Sam Mendes (USA) met Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law en Jennifer Jason Leigh

- "Un viaggio chiamato amore" (Een Reis genaamd Liefde) van Michele Placido (Italie)

- "Frida" van Julie Taymor (USA) met Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd, Edward Norton en Antonio Banderas

- "Velocità massima" (Maximum-snelheid) van Daniele Vicari (Italie)

Het Filmfestival van Venetië heeft plaats van 29 augustus tot 8 september.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud