Advertentie
Advertentie

Gezinsbond wil ontwerpdecreet filmkeuring verder uitgewerkt zien

(belga) - De Gezinsbond wil samen met Vlaams minister van Welzijn Adelheid Byttebier (foto: belga), de filmsector en andere betrokken instanties een debat aangaan met het oog op de verdere verfijning van het ontwerpdecreet op de filmkeuring. Het kabinet van Byttebier werkte een inhoudelijk akkoord uit, waarin vier leeftijdscategorieën en zes inhoudelijke barrières worden ingevoerd.

De Gezinsbond kan zich vinden in de invoering van de leeftijdscategorieën - voor iedereen toegankelijk, schadelijk voor kijkers jonger dan 6, jonger dan 12 en jonger dan 16 jaar. Ook wat de inhoud betreft is de organisatie tevreden. De audiovisuele producten worden beoordeeld op geweld, seks, angstwekkende scènes, discriminatie, alcohol of drugs en verbaal geweld.

"Maar er is meer nodig opdat de hervorming haar doel zou bereiken", aldus de Gezinsbond, die wil dat ook jeugddeskundigen in de keuringscommissie zetelen. "Bovendien moet de wet worden uitgebreid naar andere media, zoals televisie en video, luidt het. "Ook de filmsector zelf heeft een belangrijke rol", aldus de Gezinsbond. De bond stelt voor dat de filmsector zelfregulerend optreedt om de belangen van het kind te vrijwaren.

Het voorstel van minister Byttebier moet de oude wet op de filmkeuring uit 1920 vervangen. Wel blijft het wachten op de medewerking van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap. Het kabinet van Byttebier benadrukt dat een definitief akkoord pas dan tot stand kan komen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud