IJzeren globaliseringswet devalueert Hollywood-patriottisme

Zitten de Hollywood-films qua patriottisch gehalte inhoudelijk wel goed; de ijzeren globaliseringswetten maken de economische bijdrage van Tinseltown aan de Amerikaanse droom minder vaderlandslievend, zo beklaagt zich de krant Los Angeles Times (LAT), die vaststelt dat steeds meer Hollywoodbedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen om miljoenen dollars te besparen.

Voorlopig dieptepunt in deze vaandelvlucht is de op stapel staande prent "Rudy", een hommage in hoerastijl aan de voormalige 'burgemeester-held' Rudolph Giuliani van New York en diens "crisismanagement" in de nasleep van de elf september-aanslagen op het WTC. De opnames vinden niet in New York, maar in de Franssprekende hoofdstad van de Canadese provincie Québec, Montreal, plaats. De "Big Apple" verwordt zo tot "La Grande Pomme", klaagt de LAT.

Het VS-acteursgild SAG (Screen Actors Guild) noemt het "zorgwekkend dat nu zelfs een verhaal over een all-American icoon buiten onze grenzen wordt geproduceerd". De politici "moeten eindelijk wakker worden en de Amerikaanse filmindustrie betere algemene voorwaarden in eigen land aanbieden", aldus de SAG. In vaktaal heet dit echter protectionisme en dat druist in tegen het neoliberale vrijhandelsdogma...

Recente schattingen geven aan dat de Amerikaanse filmproducenten inmiddels jaarlijks zo'n drie miljard dollar (3,1 miljard euro) in het buitenland spenderen en dat de trend van "uitbesteding" in lage(re)loonlanden stijgend is. Boosdoener met dienst is niet de sterke dollar. Vele landen passen de strijdkreet van de genadeloze concurrentie toe en lokken Amerikaanse filmmakers met belastingsvoordelen en directe investeringssteun. Het leeuwendeel van de buitenlandse VS-producties komt Canada ten bate, maar ook landen als de andere NAFTA-partner Mexico, Australië en Nieuw-Zeeland rijven een toenemend deel van de Hollywood-filmkoek binnen. En zo wordt de droom waarheid: de American Dream verovert de wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud