IN MEMORIAM: Theo van Gogh

(belga) - De dinsdag overleden cineast Theo van Gogh noemde zichzelf wel eens een miskend visionair. Zijn website 'De Gezonde Roker' was volgens hem de enige plek waar hij zijn snoeiharde kritiek op de multiculturele samenleving zonder censuur kwijt kon. Die kritiek was volgens hem hard nodig, "omdat Nederland anders over enkele jaren in een soort Belfast zou dreigt te veranderen", vond hij.

Van Gogh, naar eigen zeggen een ver familielid van schilder Vincent van Gogh, werd op 23 juli 1957 in Den Haag geboren. Hij groeide op in Wassenaar. Na het afbreken van zijn rechtenstudie werd hij regisseur.

In 1981 debuteerde hij met de film 'Luger'. Voor 'Blind Date' uit 1996 en 'In het belang van de staat' uit 1997 kreeg hij een Gouden Kalf, de belangrijkste filmprijs in Nederland. Als acteur was van Gogh onder meer te zien in 'De Noorderlingen' uit 1992. De meeste rolprenten van zijn hand waren low-budgetproducties. Na het succes van Blind Date bleken financiers bereid om meer geld in zijn films te steken.

Theo van Gogh werkte op dit moment aan een film over de moord op Pim Fortuyn. Deze productie, getiteld '0605', is in december op internet te zien en komt in januari in de Nederlandse zalen. In januari gaat normaal gezien de nieuwe serie 'Medea' van van Gogh in première. Ook deze serie handelt om een omstreden politicus.

In 2002 maakte van Gogh de dertiendelige televisieserie 'Najib & Julia' over de liefde tussen een Marokkaanse pizzakoerier en een Hollands hockeymeisje. "Ik zie helemaal niets in integratie", zei de regisseur over die reeks. "Er heerst hier een cultuur die voortdurend tegen de westerse normen en waarden indruist en het opneemt voor de agressie en achterlijkheid van de islam. Dat zit me heel erg dwars", zei van Gogh destijds.

De regisseur maakt er geen geheim van dat hij door zijn stellingname geregeld werd bedreigd. Onder meer de film 'Submission', die hij met VVD-Kamerlid Hirsi Ali maakte, ging velen te ver. In die film figureren vier mishandelde vrouwen in een doorschijnend gewaad, waarbij hun borsten zichtbaar zijn. Op hun lichamen zijn vermeend vrouwonvriendelijke koranfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd.

Als televisiepresentator debuteerde Van Gogh in 1989 met 'Een prettig gesprek' op een Amsterdamse zender. Voor Nederland 3 maakte hij later de beroepskeuzequiz 'Wat doe jij nou?' en volgden programma's als 'De Hunkering' en 'Het laatste Oor'. Van Gogh werkte ook voor enkele kranten en tijdschriften, waaronder het gratis dagblad Metro.

Van Gogh was voorts een bekend lid van het Republikeins Genootschap en ontleende de naam van zijn website aan het voortdurend roken van Gauloises-sigaretten. Hij erkende dat hij een ongezonde levensstijl had en probeerde daar ook iets aan te veranderen.

De naam Theo van Gogh doet in België bij weinig mensen een belletje rinkelen. De meeste films van de Nederlander waren nooit in Belgische zalen te zien. Wie van Gogh wel kent, is Dyab Abou Jahjah, de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL).

In zijn laatste column voor het dagblad Metro trok van Gogh vorige vrijdag van leer tegen Abou Jahjah, alsook tegen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Van Gogh stelde in de column dat de Amsterdamse politie geen interesse heeft om autochtonen die door 'een steeds agressiever wordende minderheid' bedreigd worden, hulp te bieden.

Abou Jahjah werd door de Nederlander door de mangel gehaald omdat hij zou overwegen België te verlaten. "Jahjah is een pooier van de profeet omdat hij elke dode Amerikaanse soldaat als een overwinning beschouwt", schreef van Gogh.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud