Advertentie
Advertentie

Italiaanse acteur Massimo Girotti overleden

(belga) - De Italiaanse filmacteur Massimo Girotti, één van de grote sterren van de naoorlogse Italiaanse cinema, is in de nacht van zondag op maandag in een Romeins ziekenhuis overleden aan een hartstilstand. Girotti, die in films van grote regisseurs als Pasolini, Bertolucci en Visconti optrad, werd 84. De Italiaanse pers heeft het over een "groot verlies" voor de Italiaanse film.

Voor zijn filmdebuut, in 1939, was Girotti een succesrijk atleet. In zijn eerste films -alle actieprenten- werd dan ook met name zijn viriele uiterlijk uitgespeeld. Lang voor Kirk Douglas kroop de acteur reeds in de rol van de slavenleider Spartacus in een gelijknamige film uit 1952. Pas in de jaren zestig maakte Girotti naam als karakteracteur.

Na Roberto Rossellini's oorlogsfilm "Een piloot keert terug" kreeg Girotti in 1942 de hoofdrol van Gino in Luchino Visconti's "Ossessione", de allereerste verfilming van James M. Cains beroemde roman "The Postman always rings twice".

Andere bekende films waarin Girotti optrad, zijn Visconti's meesterwerk "Senso" (1954), Michelangelo Antonioni's "Kroniek van een Liefde" (1950), "Medea" (1970) en "Teorema" (1968) van Pier Paolo Pasolini en het schandaalschoppende "Last Tango in Paris" (1972) van Bernardo Bertolucci. Het jaar voordien had hij geschitterd in de film "The Red Tent".

Girotti bleef als acteur werkzaam tot enkele weken voor zijn dood; zijn testamentfilm, onder regie van de Turks-Italiaanse cineast Ferzan Ozpetek, gaat volgende maand in de Italiaanse zalen in première.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud