'Lord of the Rings' met elf nominaties favoriet voor Oscars

(belga) - 'Return of the King' heeft elf Oscar-nominaties op zak. Het afsluitende deel van de trilogie 'Lord of the Rings' naar het klassieke fantasiewerk van J.R.Tolkien is daarmee de grote favoriet voor het Oscar-gala eind februari. De deels Belgische tekenfilm 'Les Triplettes de Belleville' is genomineerd in de categorie 'Beste Lange Animatiefilm'.

De andere films die door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences verscheidene nominaties werden toegekend, zijn het drama 'Mystic River' van Clint Eastwood, het lichtvoetige 'Lost in Translation' van Sofia Coppola en Peter Weirs avonturenprent 'Master and Commander'. Deze laatste kreeg tien nominaties. Naast voornoemd kwartet dingt ook 'Seabiscuit' mee naar de Oscar voor de beste film.

De Belgische inzending 'Verder dan de Maan' van Stijn Coninx behoort niet tot de genomineerden in de categorie 'Beste niet-Engelstalige Film'. Daarentegen is de Frans-Canadees-Belgische tekenfilm 'Les Triplettes de Belleville' (De Drieling van Belleville) genomineerd in de categorie 'Beste Lange Animatiefilm'. De prent neemt het op tegen de Disneyprent 'Brother Bear' en de knappe computeranimatiefilm 'Finding Nemo' van de met Disney verbonden Pixar-studio's. Een liedje uit 'Les Triplettes' is genomineerd in de categorie 'Best Music (Song)'.

De strijd voor de Oscar voor de 'Beste niet-Engelstalige film' gaat dit jaar tussen films uit Canada ('Les Invasions barbares' van Denis Arcand), Zweden ('Evil' van Mikael Haefström), Japan ('The Twilight Samurai' van Yoji Yamada), Tsjechië ('Zjelary' van Ondrej Trojan) en Nederland ('De Tweeling' van Ben Sombogaart).

De Oscars worden op zondag 29 februari in Los Angeles uitgereikt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud