Matrix Reloaded breekt record in de VS

(belga) - De nieuwe Matrix-film, Matrix Reloaded, is pas sinds donderdag in de zalen en nu al goed voor een record. De actiegerichte sciencefiction-thriller bracht op zijn openingsdag in de Verenigde Staten zo'n 42,5 miljoen dollar (36,7 miljoen euro) op. Dat is meer dan de vorige recordhouder Spiderman, die op zijn premiere in mei 2002 39,4 miljoen dollar opbracht.

Honderdduizenden fans kwamen woensdag -toen de film in enkele zalen in de VS in 'preview' te bewonderen was- en donderdag naar de bioscoop afgezakt. Volgens het magazine "Variety" brachten zelfs de preview-voorstellingen al zo'n tien miljoen dollar in het laatje.

Er wordt met spanning uitgekeken of Matrix Reloaded ook het weekeinde-record zal verbreken. Ook dat staat op naam van Spiderman, met 114,8 miljoen dollar tijdens het openingsweekeinde.

Het succes van de tweede Matrix-film is des te opmerkelijker omdat de film een R-rating kreeg en dus niet toegankelijk is voor kinderen onder 17 jaar zonder begeleiding van een volwassene. De vorige recordhouder met een R-rating was Hannibal, dat het eerste weekeinde 58 miljoen dollar opbracht.

De verkoopopbrengsten zijn immens, maar liggen wel nog steeds ver onder de kostprijs van de film, die rond de 300 miljoen dollar zou liggen. Daarbij is wel het laatste deel van de Matrix-trilogie inbegrepen, dat pas in november in de zalen komt.

Ook in Belgiƫ is Matrix Reloaded sinds donderdag in de zalen. Precieze cijfers over het aantal bezoekers zijn er nog niet. Nu is de film uit in 20 landen, tegen eind mei zullen de avonturen van Neo, Morpheus en Trinity in meer dan 100 landen te bekijken zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud