Nieuwe Vlaamse prent "Toothpick" opent nieuw Filmfestival Antwerpen

(belga) - "Toothpick", een nieuwe Vlaamse film die door de broers Erkan en Erol Altunbay en een tiental vrienden uit het Antwerpse 'in eigen beheer' werd gemaakt, opent dinsdag 12 november het nieuwe Filmfestival Antwerpen. Het festival, gegroeid uit de 'Week van de Sociale Film', heeft in het UGC-complex plaats en loopt tot 16 november.

"Het festival is ontstaan uit het feit dat onze vereniging, die totnogtoe socialistisch was, nu pluralistisch is geworden" zegt Willy Magiels, een van de initiatiefnemers. De vereniging heet nu "Centrum voor Filmcultuur".

Het festival zal 's avonds premières van nieuwe films brengen. 's Namiddags lopen de finalisten van de Week van de Sociale Film. De winnaar, "Ali Zaoua" van Nabil Ayouch, krijgt op 15 november om 20.00 uur trouwens de (symbolische) Prijs van de Sociale Film uitgereikt.

Erkan Altunbay (artiestennaam R. Kan Albay) schreef niet enkel het scenario van de openingsfilm "Toothpick", maar is ook regisseur en producent en acteert bovendien. Erol Altunbay nam de fotografie en de montage voor zijn rekening. De film is geïnspireerd op de zogenaamde 'portiersoorlog' in het Waasland waarbij een jonge Antwerpenaar van Turkse afkomst werd doodgeschoten.

"Voor de openingsfilm "Toothpick" wordt hulde gebracht aan wijlen de Antwerpse animatiefilmmaakster Nicole Van Goethem (van het met een oscar bekroonde filmpje "Een Griekse Tragedie"). Postuum gaat op het festival L.A.T. (Living Apart Together) in première, haar - door medewerkers afgewerkte - laatste korte animatiefilm.

Het Antwerps festival brengt voorts hulde aan cineast/producent Roland Verhavert, "deken en vernieuwer van de Vlaamse film". Het programma van een 20-tal films omvat een aantal al in België uitgekomen films waaronder "The Navigators" van Ken Loach en "No Man's Land" van Danis Tanovic, maar ook drie nieuwe Nederlandse films: "Zus en zo" van Paula van der Oest, "De Vriendschap" van Nouchka van Brakel en "Que Vive" van Frans Weisz.

Topevenement van deze eerste editie, die wil aanknopen met de tijdens de jaren '80 verloren gegane festivaltraditie in Antwerpen, is de Belgische première van "The Diaries of Vaslav Nijinsky" van Paul Cox. De Nederlands-Australische cineast (van o.m. "Damiaan") heeft zijn aanwezigheid bij deze première al toegezegd. Het eerste Filmfestival van Antwerpen wordt gesteund dpor de provincie, de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en door enkele privé-sponsors.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud