Postuum Dali-filmpje van Disney bekroond in Melbourne

(belga) - Hoewel ze al tientallen jaren dood zijn, zijn twee visuele artiesten van wereldfaam -Salvador Dali en Walt Disney- afgelopen weekend bekroond aan het slot van het 52ste Melbourne International Film Festival. Een 7 minuten durende tekenfilm, "Destino", zo getrouw mogelijk vervaardigd volgens de 57-jaar oude storyboards en tekeningen, kreeg de eerste prijs in de categorie korte films op het festival.

Dali ontmoette Disney begin de jaren '40. Walt Disney stelde de Spaanse surrealist voor een kort filmpje te maken, om in te lassen in een -in die tijd niet ongebruikelijke- lange compilatiefilm met uiteenlopend tekenfilmwerk. Maar toen, pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog, de productie zou kunnen aanvangen, bleken de financiën van Disney catastrofaal en werd het project geschrapt.

Disney's neef Roy die momenteel aan het hoofd staat van Walt Disney Features Animation haalde in 1999 geleden de storyboards, tekeningen van Dali en de destijds opgenomen song "Destino" uit het archief en gaf tekenfilmer Dominique Monfery opdracht "Destino" in de Franse Disney-studio's te Montreuil postuum tot een goed einde te brengen.

"Destino", dat omschreven wordt als 'een gedicht over liefde en tijd', zit vol typische Dali-beelden zoals de smeltende horloge, oogballen, schelpen en koele Venussen. Mogelijk draait de surrealist zich in zijn graf om wegens de waardering op het festival van Melbourne, want nog tijdens de project-periode zei hij: "Als het publiek mijn film begrijpt, zal ik gefaald hebben".

"Destino" ging begin juni in wereldpremière (buiten competitie) op het animatiefilmfestival van Annecy in Oost-Frankrijk. De film is ondertussen aan een reis rond de wereld begonnen die nog wel enige tijd kan duren, want volgend jaar wordt -onder meer met reizende tentoonstellingen- de 100ste verjaardag van de geboorte van Salvador Dali gevierd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud