RITS-student Niels Rawoens "overvallen" door filmprijs

(belga) - Tot grote verrassing van de auteur is het computerfilmpje "Fluex" van de 25-jarige Niels Rawoens uit Wetteren zondagavond in Utrecht als beste uit de Nederlands-Belgische competitie voor studentenfilms op het 9de Holland Animation Film Festival (HAFF) gekomen.

Rawoens maakte "Fluex", een futuristisch, grimmig en fatalistisch werk van 6'15" in wit-zwart, als eindwerk aan de filmschool RITS (behorend tot de Erasmushogeschool Brussel) waar hij pas is afgestudeerd.

De jonge filmer is ondertussen aan het werk in een fotozaak waar hij zich vooral met computertoepassingen bezig houdt. Liever dat, dan zoals veel van zijn collega's afgestudeerden aan filmscholen, maandenlang en soms vruchteloos te moeten wachten op werk, redeneert hij.

Op de vraag van Belga wat hij met de beurs van 13.600 euro precies gaat doen, weet Rawoens het nog niet. Hij wacht overigens nog op de brief van het Nederlandse Fonds voor de Film waarin de precieze voorwaarden staan. In principe kan hij met het geld een eigen film(pje) maken, naar een buitenlandse school trekken om zich te vervolmaken, of een of meer gespecialiseerde stages volgen. "Een duidelijk project voor een volgende film, heb ik niet", geeft Niels toe.

De jongeman is er ondertussen wel van overtuigd dat zijn "Fluex" heel verschillend wordt beoordeeld. Het werd niet geselecteerd voor de studentenfilmcompetitie op het festival van Gent vorige maand, werd deze maand geprojecteerd op de competitie 'Het Grote Ongeduld' aan de VUB, maar kreeg er geen prijs, en wint dan plots de hoofdprijs op het HAFF waar alle animatiefilms van de jongste twee jaar uit zowel Nederlandse en Vlaamse filmscholen tegen elkaar uitkomen.

"Fluex" begint met een citaat van Goethe: "We hoeven geen gekkenhuis te bezoeken om gestoorde geesten te vinden. Onze planeet is het gekkenhuis van het universum" en dat zet al meteen de toon. We zien hoe een man wordt opgesloten in een koude, donkere cel en een implantaat in de nek krijgt. Hij lijdt er pijn en komt in opstand. Wat het doel is van de marteling, krijgt de kijker aan het eind van het filmpje te weten.

Wie "Fluex" wil bekijken, kan dat op de door Niels Rawoens opgezette internet-site: " www.flash.to/fluex ".

De eerstvolgende gelegenheid om "Fluex" in een echte filmzaal te zien, is het festival 'Leuven Kort!' in december, dat "Fluex" al eerder in zijn programma opnam.

19012037

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud