Advertentie

Spielberg maakt tv-epos over Koning Arthur

(belga) - De Amerikaanse filmmaker Steven Spielberg (foto: epa) gaat een acht uur durende televisieserie maken over de legendarische Britse koning Arthur. De opnames moeten volgend jaar beginnen, maar mogelijk trekt Spielberg met zijn artiesten en filmploegen naar Nieuw-Zeeland.

Het Britse parlement heeft net twee weken geleden een belastingvoordeel voor filmproducenten wat tv-producties betreft geschrapt. Daarmee is de verleiding voor Spielberg groot om de legendarische of mythologische middeleeuwers zoals Arthur, koningin Guinevere en de Ridders van de Ronde Tafel in het spoor van de Lord of the Ring door Nieuw-Zeeland te laten trekken.

Toch worden voornamelijk Britse acteurs geworven, meldde het Britse dagblad The Times dinsdag. Gabriel Byrne speelt mogelijk de titelrol. De tv-productie zal waarschijnlijk meer dan 77 miljoen euro kosten.

Het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport probeert volgens The Times Spielberg te overtuigen dat de serie tegen de originele achtergrond van de Britse eilanden moet worden gefilmd. De verhalen over Arthur geven echter geen enkele duidelijkheid over zijn werkelijke bestaan en zijn woon- en verblijfplaatsen destijds.

Spielbergs serie over de tweede wereldoorlog, 'Band of Brothers' (uitgezonden op de BBC, aangekocht door VTM), werd twee jaar geleden in Hertfordshire (Engeland) gefilmd en gaf werk aan honderden technici, vijfhonderd acteurs en duizenden andere betrokkenen.

De legende van Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel inspireerde de middeleeuwse literatuur van Geoffrey of Monmouth in de elfde eeuw tot het magnum epos 'La Morthe d'Arthur' van Thomas Malory in de vijftiende. De Romantiek pikte de wereld van kastelen, frele dames en utopische dromen (de Heilige Graal) weer op, wat onder meer culmineerde in het beroemde werk van Alfred Lord Tennyson. Zelfs de voorbije decennia bleven Arthur en co de literatuur van inspiratie voorzien, van Terence White's "Arthur: the once and future king" tot het recentelijk verfilmde new-agerige "The Mists of Avalon".

Ook op pellicule is Arthur niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd de historisch niet al te belangrijke koning al geïncarneerd door onder andere Bing Crosby ("A Connecticut Yankee in King Arthur's Court", 1949), Richard Harris (in de musical "Camelot", 1967) en Sean Connery ("First Knight"). De beste Arthur-film blijft, tot nader order, John Boormans Wagneriaanse "Excalibur" (1981) met Nigel Terry als koning der Britten. Veruit de grappigste benadering van de Arthur-mythe heeft de mensheid te danken aan het collectief Monty Python's Flying Circus: hun film "Monty Python and the Holy Grail" (1975) is een heuse cultklassieker, al was het maar omwille van de verschrikkelijke Knights who say Ni, de Heilige Handgranaat of het raadsel van de Europese en Afrikaanse zwaluwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud