Tolkien-verfilming is Lord of the Soundtracks

(belga) - De opzwepende, zwaar georchestreerde muziek van de spektakelfilm "Lord of the Rings" is door de luisteraars van de Britse radiozender Classic FM uitgeroepen tot de beste soundtrack aller tijden. De top-30 bevat opvallend weinig muziek van films uit de oude doos.

De muziek van de Canadese Brit Howard Shore, op de soundtrack afgewisseld met nummers van de Ierse folkgroep Clannad (met zangeres Enya), hield in de poll onder 52.000 luisteraars een trio John Williams-tracks af: de soundtracks van "Star Wars" (op 2) en "The Empire strikes back" (op 4) én de desolate vioolmuziek van Steven Spielbergs concentratiekampepos "Schindler's List". Vreemd genoeg haalde Williams' score voor "Jaws" - met de dreigende muziek die de komst van de haai aankondigt - geen plaatsje in de top 30. Maar met "E.T" op 6, "Raiders of the Lost Ark" op 12, "Saving Private Ryan" op 16, "Jurassic Park" op 17 én "Superman" op 25 heeft de huiscomponist van Spielberg weinig reden tot klagen.

Die andere tovenaar van het filmjaar 2001, Harry Potter, eindigde op plaats 14. De muziek voor "The Philosopher's Stone" is van de hand van ... John Williams. Naast de eerste moest Williams ook de vijfde plaats aan een concurrent laten: die stek wordt bezet door Hans Zimmers score voor "Gladiator".

Andere overbekende deuntjes die de top-30 haalden komen uit de films "Out of Africa" (John Barry, op 7), "Lawrence of Arabia" (Maurice Jarre, op 8), "Titanic" (James Horner, op 10) en "The Mission" (Ennio Morricone, op 13).

De populaire muziek van Vangelis prijkt op de plaatsen 23 ("Chariots of Fire") en 26 ("Blade Runner"), terwijl de zeer klassieke muziek van Michael Nyman voor "The Piano" plaats 22 bezet. Overigens bevat de top-30 ook twee "echte" klassieke componisten: Rachmaninov (de 'Rach 2' als themamuziek van de David Lean-klassieker "Brief Encounter") en Richard Strauss (zijn "Also sprach Zarathustra" als opener van "2001").

De "oudste" film die de top-30 haalde is het onvermijdelijke burgeroorlogepos "Gone with the Wind", op 27. De muziek voor die vier uur durende film werd geschreven door Max Steiner.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud