VT4 en VijfTV bedanken voor Private Omroep Federatie

(belga) - De Private Omroep Federatie (POF), die vrijdag boven de doopvont wordt gehouden, moet definitief verder zonder VT4 en VijfTV. SBS België, het moederbedrijf van de commerciële zenders, wil geen lid worden van de POF omdat een bepaalde partij in de POF VT4 zou beschuldigd hebben van het lekken van een VRT-nota.

Het was de wens van SBS om samen met de andere Vlaamse commerciële omroepen een federatie op te richten "die op een fundamentele en essentiële manier principes hanteert die positief en gemeenschappelijk worden gedragen". SBS wilde zo'n draagvlak bouwen in een sfeer van wederzijds respect.

Volgens topman Patrick Tillieux heeft een aantal georchestreerde voorvallen, zoals publieke verdachtmakingen, de integriteit en de goede naam van SBS België aangetast. "Dat maakt dat het beoogde draagvlak niet bestaat en dat was voor ons voldoende om er definitief uit te stappen", aldus Tillieux.

Er zijn volgens Tillieux genoeg goede redenen voor alle betrokken partijen om hun belangen serieus verdedigd te horen door één klare stem. "Het kan echter niet zijn dat het commerciële debat over televisie gedomineerd wordt door de belangen van één partij. Er zijn in Vlaanderen nog teveel mediadossiers die een oplossing verdienen en waar enkel succes kan nagestreefd worden door middel van een éénsluidende houding. Ik denk hierbij aan de digitalisering van het televisielandschap, de regelingen inzake auteursrechten, het statuut van de zelfstandige en dies meer", aldus de SBS-topman.

Enkele weken geleden zorgde een uitgelekte nota over de eisen van de POF voor nogal wat heibel in het Vlaamse medialandschap. In de nota legt de federatie nogal drastische maatregelen voor aan Vlaams minister van Media Geert Bourgeois om de VRT te kortwieken. Volgens Tillieux heeft een bepaalde partner van de POF ervan VT4 beschuldigd het lek te hebben georganiseerd. Dat kan voor hem niet door de beugel en daarom stapt SBS definitief uit de POF.

De POF, gelanceerd in juni van dit jaar naar aanleiding van de oprichting van het tijdelijke VRT-sportnet Sporza, ijvert voor een economisch slagkrachtige private audiovisuele mediasector. De federatie streeft naar een zogenaamd 'level playing field', waarin de openbare en commerciële omroepen via duidelijk afgebakende doelstellingen hun opdrachten vervullen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud