'Windkracht 10' wordt bioscoopfilm

(tijd/belga) - De succesvolle tv-serie 'Windkracht 10' krijgt volgend jaar een vervolg in de bioscoop. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) geeft 80.000 euro ontwikkelingssteun voor het project van producent Erwin Provoost. Als regisseur is Eric van Looy ('De Zaak Alzheimer') aangetrokken.

De ontwikkelingspremie van het VAF dekt de herwerking van het eerste scenario en de kosten van de haalbaarheidsstudie. 'Naar Vlaamse normen wordt dit immers een superproductie.' De filmversie van 'Windkracht 10' wordt vermoedelijk geregisseerd door Eric van Looy, die ook enkele afleveringen van de tv-reeks draaide.

Het verhaal wordt opnieuw geschreven door Pierre De Clerck, de scenarist van de tv-reeks. Het verhaal zal 10 jaar later spelen dan de tv-reeks.

Producer Provoost hoopt Warre Borgmans en Andrea Croonenbergs weer aan te trekken voor de hoofdrollen.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) besloot subsidies te geven aan zeven filmprojecten .

Dat het fonds ook publieksfilms steunt, vindt de woordvoerder Dirk Cools normaal. Volgens hem kunnen ook de meer commerciële films niet gemaakt worden zonder de subsidies van het fonds. Daarvoor ontbreekt het in Vlaanderen aan voldoende financieringsmogelijkheden. Een voorwaarde is wel dat het project in het genre van goede kwaliteit is, aldus Cools.

Naast 'Windkracht 10' ontvangen twee korte fictiefilms, 'Exit' van Dave Van den Heuvel en 'Romance' van Douglas Boswell, respectievelijk 87.500 en 64.000 euro aan productiesteun. Scenariosteun is er voor drie speelfilms en een fictiereeks. Het gaat om 'Speed of Love' van Alex Stocman (9.375 euro), 'Dogdreaming' (6.250 euro) en 'Vidange Perdue' van Geoffrey Enthoven (6.250). De fictiereeks 'Katarakt', een lange tv-reeks in het genre van 'Stille Waters', krijgt 12.500 euro.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds verdeelt jaarlijks zo'n 9,75 miljoen euro subsidies in de categorieën fictiefilms, animatiefilms, documentaires en experimentele films. Daarvan is zo'n 36 procent gereserveerd voor fictie. Gemiddeld wordt 30 à 50 procent van de aanvragen goedgekeurd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud