Deense museumdirecteur gaat vrijuit voor mixen van visjes

(belga) - Een Deense museumdirecteur werd maandag vrijgesproken door de rechtbank van Kolding, in het zuidoosten van Denemarken. De directeur had voor een omstreden tentoonstelling tien rode vissen laten malen in een mixer.

De vereniging "De Dierenvrienden" had bij de politie klacht ingediend tegen de kunstenaar en tegen museumdirecteur Peter S. Meyer, omwille van de "onmenselijke" behandeling van de vissen.

De Deense artiest van Chileense origine, Marco Evaristti, gaf in februari 2000 een tentoonstelling in het Museum van Moderne Kunst te Kolding.

Hij stopte onder meer rode visjes in tien mixers en gaf de bezoekers de mogelijkheid al dan niet op op de "knop van de dood" te drukken en zo de mixers in werking te brengen.

Een technicus van de mixerfabrikant en een dierenarts verklaarden dat door de de snelheid van het mixen de vissen niet hebben geleden. "Ze zijn vermoord zonder pijn".

De museumdirecteur moest aan de politie een boete van 269 euro betalen omdat hij weigerde de stroom uit te schakelen van de mixers. Het publiek kon de mixers dus aanzetten. De weigering, in naam van de "vrijheid van de kunst", heeft het leven gekost aan tien rode visjes. Twee museumbezoekers hebben in naam van deze vrijheid de visjes in een brij getransformeerd.

Maar alleen de directeur moest voor de rechter verschijnen omdat hij als enige verantwoordelijk wordt geacht voor de tentoonstelling.

"Het is een principiƫle kwestie. Een artiest heeft het recht werken te maken die onze visie tarten van wat goed is en wat niet goed is", verklaarde de directeur aan de rechtbank.

"Voor de artiest was het de bedoeling de mensen voor een dilemma te plaatsen, hen te laten kiezen tussen het leven en de dood", aldus de museumdirecteur.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud