Handleiding voor museumtoezichters in "Suppoostenboek"

(belga) - "Het Suppoostenboek. Over de kunst van het waken en werken in het museum", zo heet een handleiding voor museumbewakers die dinsdagmiddag in Antwerpen is voorgesteld. Het boek moet enerzijds de suppoosten professionaliseren en anderzijds het beroep van suppoost herwaarderen, zei Eric Antonis, Antwerps schepen van Cultuur (foto: reporters).

"De suppoost is tegelijkertijd bewaker en gastheer van het museum", aldus Antonis. "Een publieksvriendelijke en bekwame suppoost zorgt voor een aangename museumervaring en een tevreden bezoeker keert terug. Ook kan het boek de niet-suppoosten attent maken op de complexiteit van de job."

De schepen ziet het boek ook als "een hommage aan het werk van de suppoost. Het is een aantrekkelijk en handig naslagwerk voor museumtoezichters."

"Het Suppoostenboek" is een lijvig werk geworden. Sofie Wilder, die er als coördinator en redacteur aan meewerkte, zei dat het "een overzicht geeft van de mogelijke taken van de suppoost: onthaal, bewaking en onderhoud van museumvoorwerpen. Rond deze drie taken is het boek opgebouwd."

Het eerste deel (onder de titel 'Omgaan met mensen') gaat over de communicatie tussen museum en bezoeker. In het tweede deel ('Beveiligen en bewaken') komt ook de wetgeving kijken. "Mag een suppoost een dief aanhouden, mag hij een bezoeker fouilleren", lichtte Wilder toe. Het derde luik van het boek gaat over 'conservering'.

Het "Suppoostenboek" zit in een ringmap. "Zo kunnen de suppoosten zelf informatie over het eigen musueum aan het boek toevoegen", aldus Wilder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud