Herrie rond beeld biddende Hitler in Rotterdams museum

(belga) - Nog voor de opening van een tentoonstelling in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen is er herrie ontstaan rond een beeld van een biddende Adolf Hitler, zo heeft het Algemeen Dagblad (AD) donderdag bericht. De geknielde en biddende Hitler, 'Him' geheten, is twee jaar geleden tentoongesteld in Stockholm waar het niet veel heftige emoties opriep. Maar dat is ook een stad die weinig onder het nazi-regime heeft geleden, aldus het AD.

Het museum zelf vindt geen graten in het kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. "Doorbreken van een taboe", luidt het volgens de krant.

"Cattelan voert Hitler op als een uiterst gevaarlijke, verachtenswaardige komediant. Zulk een verwijzing is ook nu nog nodig", zegt de (Belgische) museumdirecteur Chris Dercon.

Cattelans werk is, zeggen andere deskundigen, humoristisch of sarcastisch, subversief en steeds briljant. Eerder zorgde de Italiaan al voor taboedoorbrekende opschudding door een beeld te presenteren van de huidige paus, verpletterd door een meteoriet.

Anderen gewagen van provocatie in een stad die door de dictator plat is gebombardeerd en daar het beroemde beeld 'Verwoeste Stad' van Zadkine aan dankt.

"Natuurlijk bestaat er zoiets als artistieke vrijheid, maar er zijn ook grenzen. Het enige boek dat is verboden in Nederland, is 'Mein Kampf' van Hitler. Dit beeld mag ironisch bedoeld zijn, maar ik zie er de humor niet van in. Rotterdam heeft enorm geleden door Hitler en je mag wel enige compassie hebben met de slachtoffers", vindt de partij Leefbaar Rotterdam, de sterkste fractie in de gemeenteraad van de havenstad.

De fractie zou naar eigen zeggen een verbod steunen en wenst op zijn minst een afkeuring van de schepen van cultuur.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud