Kunstverzameling miljardair Flick naar Berlijn

(belga) - Een van de grootse privé-verzamelingen van moderne en hedendaagse kunst ter wereld, die van de Duitse miljardair Friedrich-Christian Flick, is vanaf volgend jaar te zien in Berlijn. Dat schrijft woensdag de krant Berliner Morgenpost.

De collectie is zeker zeven jaar lang te bezichtigen in de Rieck-Halle, naast het museum voor moderne kunst Hamburger Bahnhof.

Flick had zijn verzameling aanvankelijk aangeboden aan de Zwitserse stad Zürich. De onderhandelingen met de Zwitsers liepen evenwel spaak op het besmette oorlogsverleden van Flicks grootvader Friedrich (1883-1972). Deze industrieel, die nauw samenwerkte met de sinistere leider van de SS Heinrich Himmler, werd in 1947 wegens oorlogsmisdaden tot zeven jaar cel veroordeeld, maar kwam in 1950 al weer vrij. Tot aan zijn dood in 1972 heeft hij geweigerd schadevergoedingen uit te keren aan de nabestaanden van de tienduizenden dwangarbeiders die stierven in zijn ondernemingen.

Kleinzoon Friedrich-Christian heeft zich ook niet bereid getoond mee te doen aan een compensatieregeling. Als "verzoeningsgebaar" kondigde hij wel de oprichting aan van een stichting die zich inzet voor burgerlijk verzet tegen racisme, vreemdelingenhaat en intolerantie.

De verzameling van Flick, ongeveer 2.500 werken, bevat materiaal van onder meer Piet Mondriaan, de dadaisten Marcel Duchamp en Kurt Schwitters, de hedendaagse Duitse duizendpoten Sigmar Polke en Gerhard Richter, Bruce Nauman (lichtinstallaties) en Richard Serra.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud