Oud Postmuseum nieuwe stek van veilinghuis Servarts Beaux-Arts

(belga) - Het veilinghuis "Servarts Beaux-Arts" wordt de nieuwe bewoner van het oude Postmuseum aan de Brusselse Zavel. Het heeft zopas een huurovereenkomst afgesloten met De Post. De duizenden postzegels, posthoorns en andere postattributen in het gebouw worden vervangen door schilderijen, kunstvoorwerpen en meubelen.

"We zijn ongelooflijk tevreden", zegt veilingmeester Philip Serck.

Begin dit jaar besliste de raad van bestuur van de NV De Post om het Postmuseum te sluiten. De Post vond het niet opportuun nog zwaar te investeren in het verfraaien van het gebouw tot een publieksvriendelijk museum.

De Post had nog een huurovereenkomst van 17 jaar en ging op zoek naar nieuwe gegadigden. Uiteindelijk was het het veilinghuis Servarts Beaux-Arts dat 10 dagen geleden de overeenkomst overnam. De Post blijft hoofdhuurder.

"Het was spannend tot op het laatste moment. Maar we zijn erg opgelucht", doet Serck het verhaal. Servarts huist momenteel nog in het Paleis voor Schone Kunsten. De Veilingzaal bestaat er 70 jaar. "In het PSK was er stilaan geen plaats meer voor een veilinghuis. Praktisch was het ook al niet. We waren onvoldoende zichtbaar, vitrines hadden we niet en het in- en uitladen was alles behalve makkelijk".

Het gebouw van het oude Postmuseum is heel wat gebruiks- en publieksvriendelijker. "Het is 4.000 m2 groot. Er is plaats voor tentoonstellingen en allerlei andere activiteiten. Architectonisch is het een erg imposant gebouw met een ultramoderne inrichting."

En niet te vergeten: de Grote Zavel is een droomlocatie voor een veilinghuis. "We zitten in de Brusselse kunstwijk bij uitstek, omringd door antiekzaken. Samenwerkingen en synergieën met collega's zijn dan ook best mogelijk".

Voor het Postmuseum er onderdak vond, was het gebouw een mondaine bontzaak. Het opschrift "R. Mallien. Fourrures" bovenaan de gevel verwijst er nog naar. Hetzelfde geldt voor de grote spiegels op de gelijkvloerse verdiepingen, ideaal voor de Brusselse bourgeois-dames om er in nieuwe creaties voor te paraderen. De ateliers waren boven gevestigd.

Deze week organiseert Servarts Beaux-Arts nog een veiling in het PSK. Vrijdag verhuizen de kantoren naar de nieuwe stek op de Zavel. Bedoeling is dat de eerste veiling in het oude Postmuseum eind oktober-begin november (de topperiode voor veilingen) kan gehouden worden. "Het wordt een totaal nieuwe start voor ons". De naam van het veilinghuis "Servarts Beaux-Arts" blijft wel behouden.

De precieze huurprijs wil Serck niet kwijt. In het PSK betaalde het veilinghuis 37.500 euro per maand. "Als je rekening houdt met de voordelen van de nieuwe locatie, is het bedrag gelijklopend", wil de veilingmeester enkel kwijt.

De vermaarde collectie van het Postmuseum wordt over twee locaties verdeeld. Wat met filatelie te maken heeft (in hoofdzaak de massa's postzegels) gaat naar het postcomplex van Mechelen, waar ook de postzegeldrukkerij gevestigd is. De grotere objecten liggen nog gestockeerd in opslagplaatsen. Bedoeling is ze te exposeren in het sorteercentrum Brussel X in Anderlecht. "We willen op die moderne site een verband leggen tussen de geschiedenis en de toekomst", verduidelijkt woordvoerder Fred Lens van de Post.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud