Van Gogh Museum koopt Manet voor 7 miljoen euro

(belga) - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft voor 7 miljoen euro een schilderij van de Franse impressionist Edouard Manet (1832-1883) gekocht. Het gaat om het werk 'De pier van Boulogne-sur-mer' (foto: Van Gogh Museum). Het museum betaalde nooit eerder zoveel geld voor een schilderij. Het Van Gogh presenteert het schilderij uit de negentiende eeuw woensdag.

De Sponsorbingoloterij betaalde de helft van het aankoopbedrag. Verder is de 7 miljoen euro onder meer opgebracht door het museum zelf, de Rabobank, de vereniging Rembrandt en de Mondriaan Stichting.

Het schilderij is afkomstig van een particulier. Een kunsthandelaar bood het eerst aan aan het Van Gogh Museum. "Als het op een veiling terecht was gekomen, hadden we het waarschijnlijk niet kunnen betalen. Manet heeft een klein oeuvre op zijn naam staan. Mede daardoor is zijn werk gewild", aldus een woordvoerster van het museum.

Het schilderij is vanaf 1 augustus te bezichtigen, tot het einde van de maand. Daarna verdwijnt het doek naar de restaurateur, waar het wat geel geworden vernis wordt verwijderd. Aan het eind van het jaar moet het schilderij weer in de zaal hangen.

Edouard Manet behoorde met andere artiesten als Monet en Cézanne tot de impressionisten die eind 19e eeuw opzien baarden met een nieuwe schildersstijl. De werkelijkheid werd niet op de traditionele manier maar met snelle streken en lichtere kleuren afgebeeld. Van Gogh was een groot bewonderaar van Manet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud