Waardevolle kunstvoorwerpen gestolen in Leuvense kerk

(belga) - Onbekenden hebben dit weekend ingebroken in de Sint-Kwintenkerk in de Naamsestraat in Leuven. Daar loopt momenteel een tentoonstelling. Enkele waardevolle kunstvoorwerpen werden gestolen. De inbrekers raakten binnen door de deur aan de zijkant van kerk open te breken. Zo heeft de federale politie van Leuven meegedeeld.

De inbraak werd zaterdag opgemerkt door de pastoor, die aanvankelijk dacht dat het om vandalisme ging. Tegen dat de politie ter plaatse kwam, had hij echter al door dat het om een inbraak ging. De dieven moeten aan het werk geweest zijn tussen 17.30u. vrijdagavond en 12.30u. zaterdagmiddag.

De buit van de diefstal omvat een 14de eeuws Mariabeeld met zilverwerk, drie beelden uit het koorgestoelte (1763), een 17de eeuws beeld, een schilderij van Sint- Kwinten uit de 18de en twee kandelaars uit de 16de eeuw. Dat zegt Bert Juveyns, suppoost in de Sint-Kwintenskerk.

De dieven moeten volgens Juveyns zaterdagvoormiddag bij klaarlichte dag toegeslagen hebben via de achterdeur aan de zuidzijde die geforceerd werd met een koevoet. De diefstal werd om 12.15 uur vastgesteld, terwijl de koster die om 8 uur in de kerk was niets gezien heeft. "De dieven zijn blijkbaar haastig vertrokken want ze hadden nog kandelaars klaargezet."

Enkele van de verdwenen voorwerpen stonden uitzonderlijk in de kerk wegens een driedaagse tentoonstelling over de Sint-Kwintensparochie. "Alles laat vermoeden dat hier kunstkenners aan het werk waren. De verdwenen beelden uit het koorgestoelte waren ongetwijfeld de mooiste uit de reeks. Daar het telkens geĆÆnventariseerde stukken betreft zijn ze op de reguliere kunstmarkt niet te verkopen", aldus Juveyns.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud