Festival van de Fantastische Film toe aan 24ste editie

(belga) - Brussel verwelkomt van 10 tot 25 maart het 24ste Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film (BIFFF). In diverse filmzalen wordt een honderdtal fantastische films vertoond, sommige in Belgische of internationale première. De organisatoren stelden gisteren het programma voor, met als blikvangers Frankenstein, Azië en grote horrormeesters.

De openingsfilm van het BIFFF op 10 maart is 'An American Haunting' van Courtney Solomon, een Brits-Canadees-Roemeense productie over een kwaadaardige klopgeest die een familie terroriseert. De film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, wordt vertoond in Passage 44.

Kenmerkend voor het 24ste BIFFF is de restauratie van de mythe Frankenstein en de vele Aziatische vertoningen, stellen de organisatoren. Ook de grote horrormeesters komen meer dan ooit aan bod. Het hart van het festival ligt in Passage 44. Andere locaties zijn Cinema Nova, het Filmmuseum, de Botanique, de Actor's Studio en het Kultuurkafee van de VUB.

Naast de internationale en Europese competities krijgen de festivalbezoekers de kans twee series middernachtvertoningen bij te wonen. Van 11 tot 16 maart gebeurt dat onder de noemer 'Midnight X-treme', van 18 tot 23 maart gaat het om fantastische films uit Azië.

Op 17 maart pakt het BIFFF uit met de Nacht van de Fantastische Film, waarbij tot het ochtendgloren vier films worden vertoond. Op 24 maart vindt dan de Masters of Horror Nacht plaats met zeven vertoningen.

De Belgische Filmdag vindt plaats op 17 maart in de Botanique, waar 14 Belgische fantastische kortfilms vertoond worden. Er is ook nog de retrospectieve 'Oh, my God!', een selectie van religieuze en satanische films, en de Zevende Spoor-competitie, 14 fantastische films die onder de noemer 'onafhankelijk, ondergronds, ongewoon en ongezouten' in Cinema Nova worden vertoond. Op 15 maart is er extra aandacht voor Japanse animatiefilms. Naar jaarlijkse gewoonte zijn er ook heel wat randevenementen tijdens het BIFFF. Op 25 maart vormt de Botanique het toneel voor het 21ste Vampierenbal.

Tijdens het slotgala van het Brussels International Festival van de Fantastische Film wordt 'V for Vendetta' vertoond, een film van James Mc Teigue op basis van de gelijknamige cultstrip van Alan Moore. De gebroeders Wachowski ('The Matrix') stonden in voor het scenario en de productie. Op de slotavond worden ook de Gouden Raaf, de Zilveren Méliès en de Publieksprijs uitgereikt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud