Onverwachte winnaar op Filmfestival San Sebastian

(tijd) - De hoofdprijs op het 53ste Filmfestival van San Sebastian, de Gouden Schelp, ging zaterdag verrassend naar het drama 'Stesti' (Something like Happiness) van de Tsjechische regisseur Bohdan Slama. De film gaat over een arbeidersbuurt in een Tsjechisch stadje dat de littekens draagt van de industrie en het communistische bewind.

De Tsjechische regisseur Bohdan Slama (rechts) en de acteur Pavel Liska poseren na de vertoning van hun film 'Stesti' (Something like Happiness) op het Filmfestival van San Sebastian. (foto: epa)

De grote favorieten van de filmpers waren nochtans 'A cock and bull story' van de Brit Michael Winterbottom en 'Je ne suis pas là pour être aimé', de tweede langspeelfilm van de Fransman Stéphane Brizé. 'Stesti' kwam zelfs niet in hun lijstjes van kanshebbers voor.

De internationale jury, voorgezeten door de Amerikaanse actrice en regisseuse Anjelica Huston, besliste er echter anders over. Voor verschillende critici is de kloof tussen hen en de jury deels te wijten aan de zeer uiteenlopende selectie waarin geen enkele film zich echt van de andere onderscheidde, in tegenstelling tot vorig jaar. Toen werd het hartverscheurende 'Turtles can fly' van de Iranees Bahman Ghobadi unaniem tot winnaar uitgeroepen. De directeur van het festival in het Noord-Spaanse badplaatsje, Mikel Olaciregui, was het niet eens met de kritiek dat de selectie fletser was dan andere jaren.

Dit jaar kleurde de officiële selectie van het grootste Spaanse filmfestival opvallend Europees: op 19 films in competitie waren er 13 Europese producties (uit Groot-Britannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Tsjechië en Slovenië). Daarentegen werd geen enkele Amerikaanse film geselecteerd. 'Dat is niet opzettelijk, we hebben gewoon geen Amerikaanse films gevonden voor de selectie. Daarbij komt dat de Europese cinema in expansie is, vooral in Oost-Europa', zei Olaciregui.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud