Vlaamse animatiefilms op festival Madrid

(belga) - Het animatiefilmfestival 'Animadrid' in de Spaanse hoofdstad, brengt als onderdeel van zijn vijfde editie (3 tot 11 december) een retrospectieve van de korte teken- en animatiefilm in Vlaanderen.

Het programma 'Cine de animacion de la Comunidad Flamenca de Bélgica' bestaat uit een selectie van 35 werken, gaande van het uit 1943 daterende filmpje 'Smidje Smee' van Bob de Moor, over werk van onder meer Eddy Ryssack, Josette Janssens, Nicole van Goethem, An Vrombaut, Hans Spilliaert en Frodo Kuipers tot 'Ha mas tiempo que vida' van Alexander Baert uit 2003. Het overzicht wordt in drie delen vertoond.

Daarenboven is er op 8 december een eerbetoon aan de Oostendse animatiefilmmeester Raoul Servais, eregast van het festival. Van Servais worden zijn negen belangrijkste kortfilms geprojecteerd (van 'Chromophobia' uit 1965 tot 'Atraksion' uit 2001) evenals zijn langspeelfilm 'Taxandria' (1994).

Vorig jaar presenteerde Animadrid een grote retrospectieve van de animatiefilm uit de Franse Gemeenschap van België.

In het wedstrijdgedeelte van het festival zitten dit jaar 69 internationale korte films waaronder uit België: 'Bonhommes' (Cecilia Marreiros, Fr-B), 'Flatlife' (Jonas Geirnaert, eerder al bekroond in Cannes), 'Lignes de Vie' (Julien Bornard), 'Le Portefeuille' (Vincent Bierrewaerts, Fr-B) en 'Signes de Vie' (Arnaud Demuynck). Aan de kortfilmcompetitie zit een hoofdprijs van 9.000 euro vast, een tweede prijs van 6.000 euro en nog drie prijzen van 3.000 euro elk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud